Választás 2018: figyelmeztetést adott ki a választási iroda

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) azt javasolja a választópolgároknak, hogy az ajánlóívekre felvezetett adataikat másolják ki személyes okmányaikból, mert könnyű eltéveszteni a lakcímet, személyi azonosítót - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. február 23. péntek, 08:24
Fotó: Shutterstock

Hétfő óta gyűjthetik a jelöltek a választáson induláshoz szükséges ajánlásokat. Azokat csak a választókerületi választási irodák által kiadott, sorszámozott, lepecsételt íveken lehet gyűjteni, a gyűjtés végén pedig hiánytalanul vissza kell vinni a választási irodákhoz - mondta Gáva Krisztián, az NVI elnökhelyettese az M1-en.

Az elnökhelyettes felhívta a választópolgárok figyelmét, hogy az íveket pontosan kell kitölteni, ezért az adatokat ajánlatos nem "fejből" beírni, hanem az okmányokból kimásolni. Mint mondta, könnyű eltéveszteni a személyi azonosítót vagy a lakcímet. Az ajánlásokat ellenőrző választási irodák nem fogadják el azokat az ajánlásokat, amelyeken a személyi azonosító hiányos vagy pontatlan.

Gáva Krisztián megjegyezte: a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatást fogadott el a még elfogadható, csekély mértékű eltérésekről. Elfogadják az ajánlások ellenőrzésekor a választási irodák például, ha a választópolgár nem tünteti fel az íven a doktori címét vagy, ha a saját vagy az anyja több keresztneve közül csak az elsőt tünteti fel.

Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egyszer lehet. A jelöltek március 5-éig gyűjthetik az ajánlásokat.

A kép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK