Az euró egy félbehagyott épület, amely az összeomlásra is képes, de megvan benne az ígéret is - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában. A miniszter szerint az euró tizennégy éves története alatt sok dolog kiderült a közös pénzről, többek között a gyengeségei is megmutatkoztak, valamint az is látszik, mely országok jártak jól a bevezetéssel.

A miniszter a félbehagyott házas példát folytatva arról beszélt, hogy csak abban az esetben érdemes egy félkész héázba beköltözni, ha van esély arra, hogy mielőbb befejeződik az építkezés. "Ha már ezt a példát hoztam, úgy fogalmaznék, hogy a forint nevű házból akkor érdemes elköltözni, ha biztonságosabb fedelet találunk" - mondta Varga Mihály.

Nagyon reméli a miniszter, hogy lesz magyar euró, de szerinte az szerencse, hogy Magyarországon is múlik a bevezetés időpontja. "Ha a gazdasági folyamatok tartósak maradnak, és az európai uniós fejlettségi átlaghoz közelebb kerülünk, valamint a termelékenységünk tovább javul, nem tartom alaptalannak az évtized végi csatlakozást. Ehhez viszont stabilabb euró kell, biztosabb lábakon álló, közös, fiskális politikával" - mondta az euró konkrét bevezetésének időpontját firtató kérdésre a miniszter. Elmondta továbbá, hogy az euróról folyamatosan egyeztet a cseh és lengyel kollégáival, és úgy látja, hogy ezek az országok sem kapkodják el az eurózónába való belépést.

Orbán korábban kizártnak tartotta a 2020 előtti magyar eurót

Bár Varga Mihály a mostani interjúban elképzelhetőnek tart olyan forgatókönyvet, amely szerint 2020 előtt lehetséges a magyar euró, Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt években ezt nem tartotta lehetségesnek. A miniszterelnök 2013 márciusában azt mondta, Magyarország már többször tűzött ki maga elé belépési céldátumot, ezeket azonban minden esetben el kellett halasztani. Orbán ebben a nyilatkozatában azt is közölte, 2020 előtt nem lát lehetőséget a csatlakozásra, és beszédében bírálta az akkori euróövezeti válság uniós kezelését.

A miniszterelnök tavaly júniusban pedig egy interjúban azt mondta: "Ha a kormány megfelelő pénzügyi, a nemzeti bank pedig jó minőségű monetáris politikát folytat, akkor a nemzeti valuta egy tízmilliós országban kifejezetten erőforrást jelent. Ehhez az államadósságot tovább kell csökkenteni, hogy azon keresztül a forint ne kaphasson sebeket, lehetőség szerint fokozni kell a gazdasági növekedést, és továbbra is szigorúan a három százalék alatti tartományba kell száműzni a költségvetési hiányt. Ha mindezek megvannak, a forint a következő évtizedekben is stabil és erős marad. (...) Ha kell, akkor évtizedek."

Rogán Antal tavaly januárban - még a fideszes parlamenti frakcióvezetőként - arról beszélt, hogy Magyarország 2018-2020 között érhet arra a szintre, hogy döntsön az euró esetleges bevezetéséről, de egyúttal jelezte, hogy nem kell erőltetni a dolgot.