Várja már a hőség végét? Van egy nagyon rossz hírünk

"Abnormálisan meleg" lesz az időjárás 2022-ig, nagyobb lesz az esély a szélsőséges hőmérsékletek kialakulására - figyelmeztettek francia és brit kutatók egy új előrejelzési rendszer adatai alapján.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 14. kedd, 19:11
Fotó: Pixabay

Nagy a valószínűsége annak, hogy az időjárás még a globális felmelegedésen alapuló klímamodellek által előre jelzettnél is melegebb lesz a következő öt évben - írták a Nature Communication folyóiratban megjelent tanulmányukban a franciaországi Országos Tudományos Központ (CNRS) szakemberei és a Southamptoni Egyetem kutatói.

A kutatók nem hagyományos szimulációs technikákat használtak előrejelzésük elkészítéséhez, hanem elkészítettek egy számítógépes statisztikai módszert a 20. és 21. század klímaszimulációinak kutatására, amely megbízható előrejelzéseket nyújt a földfelszíni és a tengerfelszíni átlaghőmérsékletek alakulásáról - írja az MTI.

A modell figyelembe veszi egyebek között a földfelszíni átlaghőmérsékletet alakító olyan tényezőket, mint az üvegházhatású gázkibocsátás, az aeroszolok jelenléte a levegőben, valamint az időjárás természetes változékonyságát, amelyet nehéz előrevetíteni. (Októberig kitart a forró idő.)

Az új módszer azt jelzi, hogy a földfelszíni átlaghőmérséklet abnormálisan meleg lesz 2022-ig, leginkább azért, mert kicsi a valószínűsége a nagy hidegeknek. A jelenség még szembeszökőbb lesz a tengerfelszíni hőmérsékletek esetében, mivel nagy a hőségek valószínűsége, amelyek bizonyos körülmények között megnövelik a trópusi vihartevékenységet.

Módszerük jelenleg csak globális átlagokra alkalmazhatók, de a kutatók tovább akarják fejleszteni, hogy regionális előrejelzéseket is készíthessenek, és a hőmérsékleti előrejelzések mellett a csapadékot és a szárazságot is képesek legyenek ily módon megbecsülni.

A legutóbbi három év volt a legmelegebb Földünkön az időjárási feljegyzések 19. század végi kezdete óta. Jelenleg a globális átlaghőmérséklet egy Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest, és 0,17 Celsius-fokkal növekszik évtizedenként.

A 2015. decemberi párizsi klímacsúcs résztvevői vállalták ugyan, hogy 1,5 Celsius-fokon belül tartják a globális felmelegedést az iparosodás előttihez képeset, egyre több kutatás jelzi azonban, hogy a klímacsúcson vállalt kötelezettségek nem elégségesek, a Föld 3 Celsius-fokos felmelegedés felé tart az évszázad végéig.

A kép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ziziza, 2018.08.14 22:37

@laci_52:

Te tényleg ennyire korlátolt vagy? Nem rossz az északiaknak???? Hogy lehet valaki ennyire sötét? Pont hogy tragédia..... rengeteg állat, növény pusztul el és hal ki véglegesen... az ökoszisztéma teljesen felborul, a tengerszint drasztikusan emelkedik majd, és kámpec a tengerparti településeknek...
A hideg rengeteg vírustól, kártevőtől szabadít meg.... sokkal több áldozata lesz, mint a mostani fagyhalál.... vagy neked hiányoznak a trópusi betegségek tömkelege? a sivatagok.... a nem fehér embernek való meleg.....
ó dehogynem rossz az mindenkinek.... csak rossz lehet... semmi jó nincs, nem lesz benne...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.08.14 22:14

Egyfolytában riogatnak a globális felmelegedéssel, pedig az nem mindenkinek rossz: például Alaszka, Kanada, Skandinávia, Szibéria, Észak-Kína élhetőbbé válik. Kis hazánknak is jobb lenne, ha enyhébbek lennének a telek: kevesebb ember fagyna meg..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html