Visszaesett egy statisztika Magyarországon - senki sem érti

Kissé értetlenül fogadták az ipari termelés októberi csökkenéséről kedden közölt előzetes KSH-adatot az elemzők, mert a beszerzésimenedzser-index javuló teljesítményt jelzett szeptemberben és októberben is, és a rendelésállomány is magasabb az egy évvel korábbinál.
MTI, 2016. december 6. kedd, 11:00
Fotó: Napi.hu

Egyedi tényezők állhatnak az ipari termelés váratlan visszaesése mögött - vélte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A magyar és európai konjunktúramutatók is azt támasztják alá, hogy a következő hónapokban újra élénkülhet az ipari termelés.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzőjének feltevése szerint a legnagyobb súllyal bíró autógyártás és a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok hoztak ismét a vártnál rosszabb eredményt, de a belföldi kapacitáskorlátok elérése is szerepet játszhatott.

Mindketten novembertől várják a negyedik negyedévi teljesítményt, mert a decemberi növekedés ütemét már visszafogja, hogy az Audi megkezdi az átállást a kétműszakos termelésre.

Az ipari termelés októberben 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi közlése szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK