Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi költségvetésről készült elszámolásból, azaz a zárszámadási törvényből kiderül, hogy a magyar állam uniós összevetésben továbbra is pazarlóan működik - írja a Népszava. Bőkezűen szórja a pénzt a sportra, a vallási és a kulturális célú kiadásokra, a környezetvédelem, az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer azonban mostoha gyereknek bizonyult.

Az állam tavaly összesen 19 664 milliárd forintot költött el, ami ezer milliárddal több az egy évvel korábbinál. Az állami kiadások a gazdaság növekedése nyomán a GDP 48,1 százalékáról, 46 százalékára csökkentek, ám a kiadások szerkezete nem javult. A bürokráciára fordított kiadások 11,4 százalékkal mentek fel, a honvédelemre fordított kiadások viszont a NATO vállalások ellenére újra egy százalék alá, GDP 0,9 százalékáig estek.

A kormány magára a GDP 5,7 százalékát költi el, ami  a negyedik legmagasabb arány az EU tagállamainak összehasonlításában, azaz a magyar állam működik a negyedik legdrágábban az unióban. A környezetvédelemre fordított 300 milliárd forint a GDP 0,6 százaléka, ami a 11. helyre elég az EU-s összehasonlításban. Oktatási kiadásokra tavaly a GDP 5,5 százaléka ment el, ezzel csak a 15. Magyarország az uniós rangsorban.

Az állam tavaly az egészségügyre a GDP 4,2 százalékát költötte, szemben az uniós átlag hét százalékkal, amivel a 23. helyre került az ország az EU-ban. Ráadásul az egészségügyre fordított GDP arányos kiadások nem nőttek 2017-hez képest. A társadalombiztosítási nyugdíjkiadások terén sem teljesít túl jól Magyarország - erre a célra a GDP 13,1 százaléka ment el tavaly, ami csak a 19. helyre volt elegendő.