Orbán Viktornak demográfiailag teljesen igaza volt évértékelőjében - írja blogján Zsiday Viktor befektetési szakember. Szerinte, ha a hosszú távú gazdasági és társadalmi folyamatokat meghatározó demográfia pályára állt, akkor nehéz megváltoztatni.

Népvándorlás, államadósság és infláció

Európának lépnie kell az ügyben. Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re az afrikai lakosság megduplázódik és nyilvánvaló, ha nem tudnak az afrikai országok nagyon gyorsan modernizálódni, akkor rengeteg ember indulhat el Európa felé, ahol a társadalmak ezt nem nagyon tudják és akarják kezelni majd. Amíg ezt a problémát az európai politikusok nem ismerik fel és el, addig az europopulista vonal egyre erősödni fog, teljesen jogosan.

A szakember legalább ilyen fontosnak tartja, hogy a lakosság és a dolgozók számának csökkenése miatt a GDP Európában és Magyarországon is akár évtizedeken át stagnálhat. Ez pedig azzal jár, hogy az államadósság sok európai országban nem lesz visszafizethető, hiszen nem nő az elosztható pénz. Ráadásul ebből is egyre többet kell majd az idősekre fordítani.

Persze itt nem csődre kell gondolni, hanem sokkal inkább elinflálásra, ami politikailag mindig elfogadhatóbb, mint a csőd beismerése

- írja Zsiday. Demográfiai szempontból Európának eléggé rosszak a kilátásai: elöregedés, elinflálás, és a gazdasági bevándorlók várhatóan egyre fokozódó nyomása.

Két forgatókönyv

Két megoldás lát Zsiday. Az egyik, hogy kezeli a problémákat, például növekvő családtámogatással, és egyéb programokkal megpróbálja lassítani, megállítani a népességcsökkenést, illetve kitolni a munkaképesség határát, miközben közösen megerősítik határőrizetüket, haderejüket, és külső-belső védelmi rendszereiket.

A másik verzió, hogy egyre több országban kerülnek hatalomra autoriter, populista, esetleg szélsőjobboldali pártok.