Drasztikus változtatást tervez a kormány - sokan tiltakoznak

A szakmai szervezetek tiltakoznak a műanyag zacskók termékdíjának emelése és a zacskók 2021-re tervezett kivezetése ellen. A tervek ellen sokan tiltakoznak - számolt be az Infostart.hu.
Domokos László, 2018. október 14. vasárnap, 07:40
Fotó: AFP

Kétlépcsős tiltásban gondolkodik az Innovációs és Technológiai Minisztérium: 2019 július elsejétől megnövelnék az eldobható műanyag zacskók és más egyszer használatos műanyagok termékdíját, 2021. január 1-től pedig teljesen betiltanák azokat.

A nagyobb, műanyag, tartósabb bevásárlótáskák esetében át akar térni a kormányzat egy forintalapú díjtételre, úgy, hogy az ne a vásárlók terheit növelje, hanem e termékek 2021-gyel lezáruló kivezetését indítsa meg - mondta Makai Martina, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár az InfoRádióban.

A lakosságot és a kereskedelmet is arra akarják ösztönözni, hogy helyettesítő termékeket használjon a lakosság és a kereskedelem ezen zacskók helyett. Ezzel a szabályozással Magyarország "megelőzné" Európát".

Valamennyi gyártó, feldolgozó, kereskedelmi szakmai szervezet tiltakozik a műanyag zacskók termékdíjának emelése és 2021-es kivezetése ellen. Az idő rövidségére, a csomagolásgyártási kapacitás hiányosságaira és higiéniai szempontokra hivatkoznak.

A kormány hulladékgazdálkodási célkitűzéseit helyesnek tartják, de bizonyos részkérdésekben vita alakult ki a szakminisztériumi előterjesztés kapcsán - fogalmazott a rádióban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Véleménye szerint ha az intézkedést ebben a formájában vezetnék be, az aránytalanul nagy terhet róna a vállalkozásokra.

A fotó forrása: Bay Ismoyo/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.14 15:48

"Ezzel a szabályozással Magyarország "megelőzné" Európát"."
A magyar qrmány olyannal előzze Európát mint például:
Korrupció legalacsonyabb statisztikája.
Emberi jogok érvényesülése.
Az Uniós Ügynökség (OLAF) működése.
Példás egészségügy.
Utak állapota.
Iskolák működése.
Ilyenekbe nem tudnánk előzni? Nem hát, csak a politikai faxságokban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pistapapi, 2018.10.14 11:05

Lehet, hogy lenyelte a motor az előző Hsz-t Persze, hogy a vásárló fogja megfizetni, mert minden termék árába beépül. Nem csak Matolcsy lakik az országban. Ez negyon jó hülyítésnek, de a valósághoz köze nincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html