700 millió forintos támogatást adnak húshasznú tenyészbikák vásárlásának támogatására, ettől az állomány genetikai színvonalának növelése várható. Szeptember 20-áig lehet pályázni a programra, melyre több mint ezer állattartó igénylésével számol az agrártárca.

A program keretében húshasznú tenyészbika esetén 750 ezer forint, hústípusú magyartarka tenyészbika esetén 650 ezer, magyar szürke tenyészbika esetén 400 ezer forint, bivaly tenyészbika esetén 300 ezer forint adható.

A húsmarha-ágazat, mely a mezőgazdaság legdinamikusabban fejlődő ágazatává vált az elmúlt években, tavaly 91,5 milliárd forintot termelt - mondta.

Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója kitért arra, hogy míg 20 esztendővel ezelőtt 21 ezer húshasznú tehén volt Magyarországon, mára ez a szám 170 ezerre növekedett. A gyepgazdálkodás korszerűsítésével további mennyiségi növekedésre lenne lehetőség, bár a legfőbb cél évek óta a minőségi előrelépés.

A fejlődő országokban egyre nő a kereslet a marhahús iránt, hozzátéve, hogy a dél- és észak-amerikai versenytársakkal folytatott versenyben évek óta talpon tud maradni Magyarország.