Húsz év lenne a föld haszonbérleti ideje

Az agrártárca egységesen 20 évben határozná meg a termőföld haszonbérleti idejét. Pártok közötti egyetértés mutatkozik abban, hogy a jövőben megváltozna a termőföld-előhaszonbérleti és -elővásárlási sorrend, ám társaságok termőföldvásárlása továbbra sincs napirenden.
Tóth László Levente, 2002. június 6. csütörtök, 14:54

A termőföld haszonbérleti idejét egységesen 20 évben határozná meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium - jelentette be Németh Imre agrárminiszter mai sajtótájékoztatóján. Ez azt jelenti, hogy a leghosszabb, 50 éves haszonbérleti idő 20 évre csökkenne az állami tulajdonú földek esetében, ám a magánszemély tulajdonában lévő területeknél 10-ről 20 évre emelkedne.
A tárca vezetése ma egyeztette a Nemzeti Földalapról, valamint a termőföldről szóló törvények módosítási javaslatait a civilszervezetekkel és mind a négy parlamenti párt képviselőjével. A konszenzuson alapuló javaslatok szerint - amelyeket a jövő héten kívánnak a kormány elé terjeszteni - egyebek mellett változna a termőföld-előhaszonbérleti és -elővásárlási sorrend is, de társaságok továbbra sem vásárolhatnának földet.

HOZZÁSZÓLÁSOK