Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jóváhagyott ellenőrzési programja alapján 2012 augusztusában megkezdődött a kórházi ellátás működtetésére fordított pénzeszközök felhasználásának ellenőrzése. Az ÁSZ a több szempont - a típus-, a fenntartó-, a területi elhelyezkedés szerinti különbségek figyelembe vétele, az adósságkonszolidáció, valamint a működés, gazdálkodás, pénzügyi egyensúlyi helyzet körülményei és kockázatai - együttes mérlegelésével kiválasztott húsz kórháztól kért be előzetesen adatokat.

Az adatok beérkezését és áttekintését követően szeptemberben kövezteik az intézmények helyszíni ellenőrzésére. Az ellenőrzés célja elsősorban annak az értékelése, hogy 2009-től hogyan és milyen tényezők hatására változott a kórházak pénzügyi helyzete, biztosított volt-e pénzügyi egyensúlyuk, illetve ennek megteremtésére, javítására történtek-e belső intézkedések.

A tervek szerint az ellenőrzés arra is kiterjed, hogy a kórházi fekvőbeteg-ellátás átalakítása érdekében tett kormányzati, ágazati intézkedések, az adósságkonszolidációs támogatások eredményesek voltak-e, ezek hatására a területi egyenetlenségek csökkentek-e; eredményes volt-e a kórházak gazdálkodása a pénzügyi egyensúly fenntartásában; a gazdálkodásban, a feladatok ellátását biztosító forrásokban, a feladatellátásban bekövetkezett változások milyen hatást gyakoroltak a pénzügyi helyzetre; valamint hasznosultak-e az egészségügyi ellátórendszer korábbi ellenőrzése során az ÁSZ által tett javaslatok.