BUX
37917

Húszmillió eurós megtakarítás az M6-oson

Refinanszírozási megállapodást írt alá a Magyarország képviseletében Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter és az M6 Duna Koncessziós Autópálya Zrt. az M6 autópálya projekt kedvezőbb pénzügyi feltételekkel történő finanszírozásáról, amiből 20 millió eurós megtakarítás származik - jelentette be a minisztérium.

Kolozsi Pál, 2006. március 29. szerda, 11:00

Az M6-os autópálya Érdi-tető és Dunaújváros közötti 58,6 kilométeres szakasza PPP konstrukció keretében valósul meg. A PPP-partner a Bilfinger Berger, a Porr és a Swietelsky cégek alkotta konzorcium, az M6 Duna Autópálya Koncessziós Zrt., így ez a társaság is veszi fel a projekthez szükséges hitelt is. A refinanszírozás értelmében a hitelfelvétel kondíciói javultak, és ehhez szükséges a magyar állam hozzájárulása is, amit a tegnapi megegyezés adott meg formálisan is.

A refinanszírozási tranzakció során összesen mintegy 411 millió euró hitelállományt vált fel összességében kedvezőbb adósságszolgálatú finanszírozási megoldás, amelynek fontos eleme az Európai Befektetési Bank (EIB) által nyújtott 200 millió eurónyi hitel, és a Dexia Bank szervezésében a luxemburgi tőzsdére bevezetni tervezett, mintegy 211 millió euró értékben kibocsátandó kötvény. Mind az EIB hitelt, mind a kibocsátandó kötvényt a Financial Security Assurance (FSA) monoline biztosító garantálja, amely AAA hitelbesorolással rendelkezik, azaz kedvezőbb pénzpiaci lehetőségekkel bír, mint a magyar állam.

Az alkalmazott innovatív struktúrának köszönhetően a refinanszírozás következményeként jelenértéken több mint 20 millió euró megtakarításra számítanak a felek, ami a koncessziós szerződés értelmében 50-50 százalékban illeti meg a magyar államot és a koncessziós társaságot. Az eredeti szerződés már rögzítette, hogy mi történik akkor, amennyiben a pénzpiaci feltételek kedvezőbbek lesznek. A refinanszírozás a felek közös innovációs sikerének fogható fel, aminek a tapasztalatai később is lehet majd használni.