Hoffmann Rózsa a választások után távozni fog a kormányból, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot is átszervezik majd - ebben gyakorlatilag minden kormányzati, kormánypárti forrásunk egyetértett, amikor arról kérdeztük őket, hogy változhat a kormányzás személyi, szervezeti szempontból, ha a Fidesz nyer április 6-án - írja a hvg.hu. A lap szerint az is elképzelhető, hogy a "mammutminisztérium" Emmi-t is kettéválasztják majd, egy oktatási-kulturális, és egy népjóléti-egészségügyi részre, bár Balog Zoltán "nagyon küzd ellene, és ő bírja Orbán Viktor bizalmát".

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár mindenképpen megy, Soltész Miklós szociális államtitkár viszont marad a területért felelős vezető, változzon bárhogy is a minisztérium, bírja a kormányfő bizalmát.

A másik "gigatárca" a nemzetgazdasági, egy lehetséges forgatókönyv szerint gazdasági, és pénzügyminisztériumra válna szét. Ebben az esetben egy fideszes forrásunk szerint Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkár lehet a pénzügyminiszter, és Varga Mihály kapja a gazdasági tárcát. A minisztériumban ugyanakkor információink szerint tényként kezelik, hogy a 70. évét idén betöltő Naszvadi György a választások után visszavonul, de egy kormányzati és egy fideszes forrás is arról beszélt: az államtitkár Orbán Viktor egyik bizalmasa, és"kevesen értenek annyira a költségvetéshez, mint ő", ráadásul "megtalálja a büdzsében a forrásokat azokra a területekre, amik Orbán Viktornak nagyon fontosak, például a sport, vagy a stadionépítések".

Fazekas Sándor távozását is biztosra veszik a kormány környékén, mint, ahogy Hende Csaba honvédelmi miniszterét is. Utóbbi számára nyilvánosságot kapott válása volt "nagy rossz pont Orbán Viktor szemében", amit az utóbbi hetekben csak tetézett szerencsétlen nyilatkozata Vadai Ágnes vád alá helyezéséről, illetve a horvát kormány által rögtön cáfolt kijelentése arról, hogy magyar Gripenek védik majd horvát kérésre déli szomszédunk légterét.

Martonyi János is távozik, a külügyminiszter előre megmondta, hogy csak egy ciklust vállal, utódjaként már régóta emlegetik Navracsics Tibor közigazgatási minisztert, és Csák János volt londoni nagykövetet is. További részletek itt.