A londoni CMA piacfigyelő cég kimutatása szerint a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 365 bázispont környékén járt a péntek délutáni londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra a 388,6 bázispontos előző esti záró után. Ez idei mélypontot jelent - a csökkenés a Fed csütörtökön bejelentett élénkítési intézkedései nyomán kialakult globális optimizmusnak köszönhető.

A magyar CDS-tranzakciók középárfolyama az idén először május elején süllyedt 500 bázispont alá, az azóta tartó, csaknem folyamatos csökkenés nyomán pedig szeptember első hetében már a 400 bázispontos határ alatt járt. Az év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti magyar CDS-árjegyzési rekordokat mértek Londonban, így az év eleji szintnél most 385 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama a londoni piacon.

Londoni felzárkózó piaci elemzők egyöntetű véleménye szerint a magyar CDS-árfolyamok jelentős csökkenése és a magyar befektetési eszközök más kockázati mérőszámainak javulása volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa által végrehajtott váratlan, a külső tagok szavazatai nyomán megvalósított, negyed százalékpontos múlt havi kamatcsökkentés egyik fő tényezője. Az MNB augusztus 28-án az addigi 7,00 százalékról 6,75 százalékra csökkentette alapkamatát.

A londoni elemzők a kockázati mutatók további javulása esetére nem zárják ki teljes mértékben a szeptemberi újabb MNB-kamatcsökkentést, bár a 3 százalékos célszintet jelenleg kétszeresen meghaladó tizenkét havi inflációs ütemre hivatkozva több szakértő egyelőre inkább szünetet jósol a monetáris enyhítési ciklusban. Simor András MNB-elnök egy csütörtöki interjúban azt mondta, az inflációs folyamatok nem indokolják a jegybanki alapkamat csökkentését, amely a növekedési kilátásokat sem igen tudná javítani a magyar gazdaság jelenlegi helyzetében.

A monetáris tanács legutóbbi ülésén jelezte, hogy már kevésbé koncentrál az inflációra, ám ez a  JP Morgan elemzése szerint változhat, ha a drágulás üteme magas szinten beragad, és ha ez elkezd hatást gyakorolni az inflációs várakozásokra.