Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hétvégén már kaptak információkat a kialakult helyzetről, hétfőn pedig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékesei rendkívüli testületi ülésen tájékoztatták az önkormányzati képviselőket a tervezett lépésekről - mondta Bebes István (Fidesz-KDNP) körmendi polgármester. Egyelőre csak a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén létesítendő sátortábor felépítéséről esett szó, arról továbbra sincs információjuk, hogy migránsok mikor érkeznének a Rába-parti városba.

Hozzátette, inkább egyfajta felkészülés zajlik, hiszen közismert, hogy a szomszédos Ausztriában több ideiglenes beléptetőpont kialakításáról döntöttek, ezek között szerepel a heiligenkreuzi is, ami indokolja, hogy Körmenden, illetve Szentgotthárdon ismét létesítsenek sátortábort.

Bebes István továbbra is úgy tudja, hogy az ideiglenes táborok csak nyitott intézményként működhetnek, de a közbiztonság fenntartását a rendőrség szavatolja, erre határozott ígéretet kaptak Tiborcz Jánostól, Vas megye rendőrfőkapitányától, aki szintén ott volt a hétfő délelőtti körmendi testületi ülésen.

Tompa László (Pro Körmend) önkormányzati képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a helyi polgárok biztonságérzete miatt fontosnak tartják a polgárőrség megerősítését, a migránsok rossz egészségi állapota miatt a rövidesen elkészülő körmendi kórház ágyszámainak növelését, valamint azt is, hogy a körmendi befogadópontot egy nyugati határhoz közelebb eső területre helyezzék át.

Szentgotthárdon szerint délután kezdődik rendkívüli testületi ülés, amelyen szintén a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai adnak tájékoztatást.

Szentgotthárdon is ideiglenes befogadóállomás épülhet

Háromszáz ember befogadására alkalmas ideiglenes migrációs befogadóállomás létesítését tervezik Szentgotthárdon is, közvetlenül a magyar-osztrák határ mellett - közölte Huszár Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester, miután hétfő délután a képviselő-testület tagjai is tájékoztatást kaptak a kormányzati szándékról.

A kijelölt terület hetven százaléka belvizes, véleménye szerint az jelenlegi állapotában nem alkalmas a sátortábor felépítésére, ezért azt javasolta, hogy a műszaki stábbal vizsgáltassanak meg más helyszínt is. Arról, hogy mikor kezdik építeni a tábort, a polgármester nem tudott tájékoztatást adni.

Huszár Gábor szerint ha megépítik Szentgotthárdon és Körmenden is az ideiglenes migrációs befogadóállomást, akkor a két tábor kapacitása együttesen sem haladja majd meg a 600-700 főt, azok nem lesznek nagyobbak, mint amekkorát tavaly szeptemberben létesítettek. Ha ismét működne a tervezett ideiglenes befogadóállomás, akkor megítélése szerint ismét szükség lesz a városban és környékén a rendőri jelenlét megerősítésére.

"Arra kértem Vas megye jelen lévő rendőrfőkapitányát, hogy csakúgy mint tavaly szeptemberben, mindent tegyenek meg a közrend és közbiztonság fenntartása érdekében". Szükség lesz arra is, hogy az önkormányzat nagyobb létszámban vehessen igénybe közmunkásokat a keletkező hulladék összegyűjtésére, valamint központi forrásból bővíteni kellene a városban már meglévő köztéri kamerarendszert is - közölte Huszár.

A Jobbik szentgotthárdi szervezete hétfő délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: határozottan tiltakoznak az ellen, hogy akár csak egy napig is migránsok tartózkodjanak Szentgotthárdon és Körmenden.