BUX
37350

Idén is 27 milliárdot kap az egészségügy a kasszasöprésből

A szokásos év végi "kasszasöprésből" 27 milliárd forintot kapnak a kórházak, egészségügyi szolgáltatók, a mentőautó flotta pedig bővül - jelentette be Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy mai sajtótájékoztatón.

MTI, 2012. december 21. péntek, 11:48

Balog Zoltán elmondta, január végéig hatvan új mentőautó érkezik az Országos Mentőszolgálathoz, s ezzel a beszerzéssel másfél év alatt 120 új autóval sikerült gazdagítani az eszközparkot. A következő években a különböző uniós és belföldi források felhasználásával folytatódik a mentőautók folyamatos cseréje, illetve fejlesztése.

Szócska Miklós arról beszélt, hogy amikor államtitkárként először körülnézett a mentőszolgálatnál, akkor minden harmadik autó nagyjából 1 millió 800 ezer kilométer futott. Bár korábban voltak, akik azt terjesztették, hogy az új autók nem felelnek meg minden biztonsági követelménynek, amikor átadták az első Magyarországon összeszerelt kocsikat, több külföldi látogatójuk is azt mondta, hogy ilyet szeretne maguknak is - mondta.

Mártai István, az OMSz főigazgatója felidézte, hogy a közelmúltban az egyik ilyen új jármű balesetben felborult, de a belső rögzített eszközök és a bútorzat a helyén, a beteg pedig a hordágyon maradt. Kiemelte: az új autók olyan biztonságos berendezésekkel és olyan technikai felszerelésekkel vannak felszerelve, hogy mind a beteg, mind a járműben dolgozók maximális biztonságban legyenek.