A május eleji hirtelen fagy az első gyorsbecslések alapján 13 ezer hektárnyi gyümölcsöst és 904 hektárnyi szőlőültetvényt ért jelentősebb kár - derül ki a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal múlt keddi jelentéséből.  Az ültetvényeken kívül a szántóföldi kultúrák közül leginkább a korai előhajtatott burgonyát is károsította a tavaszi fagy. A leginkább érintett kultúrák között van az alma, a meggy, a cseresznye, málna, ribiszke, kajszibarack, őszibarack, körte, szilva, dió, bodza, szamóca, mandula fűszer és étkezési paprika, dinnye, burgonya, napraforgó, és a kukorica.

A károk felmérése azóta is folyamatosan tart, mivel az első gyorsjelentéskor még nem álltak pontosabb adatok a megyei kormányhivatalok rendelkezésére a fagykárok nagyságrendjéről, és érkeznek a termelői vis maior bejelentések is. Pontosabb és részletesebb adatokat május 23-a utánra ígért az MgSzH, a termelői szervezetek pedig már ezen a héten tájékoztatják az agrártárcát az általuk összeírt károkról.

A fagykárt szenvedett gazdák megsegítése, és teljes ellehetetlenülésének elkerülése  érdekében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) azt javasolja a kormánynak, hogy részesítse egyszeri, kárenyhítő támogatásban a termelőket, amely legalább az egyéni kárösszeg felét eléri. Az érdekképviselet szerint érdemes volna mielőbb kifizetni a fagykárt szenvedett gazdáknak a 2011 után járó területalapú és agrár-környezetgazdálkodási támogatásokat is. Emellett az is érdemi segítséget jelenthetne számukra, ha az év hátralévő részére mentességet kaphatnának a járulékfizetés alól, illetve ha sikerülne átütemeztetniük a már meglévő hiteleiket.

A MOSZ szerint a mielőbbi kormányzati gazdasági mentőcsomagra azért van szükség, mert a gyümölcstermesztés sajátossága, hogy az ültetvények megőrzése és ápolása folyamatos anyagi befektetést igényel. A tavaszi fagykár nem pusztán az idei év bevételeit nullázta le, de így az ültetvények fenntartási költségeinek fedezete sincs biztosítva. A jelenlegi gazdasági helyzetben a gazdák nem rendelkeznek olyan tartalékokkal, mellyel átvészelhetnék a következő évig terjedő időszakot.

Szabolcsban aratott leginkább a fagy

Az első adatok szerint a legjelentősebb károk Szabolcsban jelentkeztek, ott mintegy 3,5-4 ezer hektár gyümölcsös - alma, csonthéjasok - károsodott, a beregi, balkányi, szatmári térségben csaknem teljes, 90-100 százalékos volt a pusztítás. Az elsődleges becslések szerint legkevesebb 18 milliárd forintos az emiatt kieső árbevétel a térségben. Bács-Kiskun megyében szintén komoly károkat okozott a hideg: a károsodott több mint 6,1 ezer hektárnyi gyümölcsültetvény felénél valószínűsítettek az MgSzH szakértői 50 százalék fölötti kárt. Ebből 940 hektár alma, 800 hektár meggy, 680 hektár szilva, 450 hektár kajszi ültetvény.

Borsodban 2,3 ezer hektáron lesz kisebb az idei termés: 1220 hektárnyi alma, 438 hektárnyi körte, 110 hektár szilva, 153 hektárnyi dió, 164 hektárnyi meggy,  204 hektárnyi kajszibarack ültetvényt ért 80-100 százalékos kár. Pest megyében több mint kétezer, Hajdú-Biharban ugyancsak ekkora területen okozott gyümölcshullást a fagy. A károk mértéke még nem volt megállapítható a múlt hét elején.

Heves megyében 920 hektáron keletkezett 40-100 százalékos kár, ebből 360 hektár alma, 120 hektár meggy, 120 hektár szilva ültetvény. Somogy megyében 400-500 hektár gyümölcsöst ért 50-100 százalékos kár. Nógrád megyében mintegy 501 hektáron keletkezett fagykár, Vasból 138, Fejérből 100-200, a Jászságból 114  hektárról jelentettek károkat.  Komárom-Esztergom megyében 110 hektár almaültetvényről lehetett tudni már a múlt héten, hogy 90 százalékos a fagykár.

Az MgSzH gyorsjelentése szerint összességében 904 hektáron érte jelentősebb fagykár a szőlőültetvényeket. A szőlő esetében is leginkább a Bács-Kiskun megyei termőterületet károsította a májusi fagy: a teljes 22 ezer hektáros termőterületből  mintegy 16,5 ezer hektárról jeleztek kisebb-nagyobb mértékű károkat, ebből 8,5 ezer hektáron valószínűsíthető 50 százalék fölötti kár. Ezen túlmenően Jász-Nagykun-Szolnok megyében 315 hektáron, Pest megyében 262 hektáron, Vas megyében 12 hektáron, Tolna megyében 55 hektáron, Győr-Moson-Sopron megyében 55 hektáron, Fejér megyében 20 hektáron, Veszprém 50 hektáron, Nógrád megyében 135 hektáron jelentkezett kár.