BUX
38667

Idén két százalék körül lehet a növekedés

A részletes GDP-adatok nyomán sem javították idei prognózisaikat az elemzők.

Napi.hu, 2016. március 8. kedd, 12:03

A termelési oldalon jelentős szerepe volt az iparon belül a feldolgozóiparnak, köszönhetően az autóipar kimagasló teljesítményének, illetve a szolgáltatásoknak, míg az építőipar nem tudott érdemben hozzájárulni a GDP növekedéséhez, a mezőgazdaság pedig szemmel láthatóan fékezte azt. Ezzel összhangban a felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása mellett a külkereskedelem volt a gazdaság fő motorja. A beruházások hatása leginkább semleges volt tavaly, annak ellenére. Idén 2,2-2,3 százalékkal nőhet a GDP, amit elsődlegesen a háztartások erősödő fogyasztása húzhat - kommentált Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője.

A friss GDP-számok megerősítették a felfutó növekedés mögötti részben szélesebb bázisú, de az EU-s forrásfelhasználás miatt egyszeri tényezőkkel is erősen megtámogatott hatások jelenlétét. A részletes statisztikák alapján 2016-ra vonatkozóan válltozatlanul 2,0-2,3 százalékos GDP-bővülést valószínűsítünk - fogalmazott Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője.

Idén folytatódhat a magyar gazdaság jó teljesítménye, az államadósság további csökkentése a GDP-hez viszonyítva. A növekedés támogatása érdekében hozott kormányzati intézkedések számottevő mértékben tompíthatják az EU-s transzferek ciklikusságából fakadó lassulást. A Nemzetgazdasági Minisztérium továbbra is tarthatónak tekinti az idei évre prognosztizált 2,5 százalékos növekedési ütemet - közölte a tárca.