A főváros idei potenciális gazdálkodási hiánya 64 milliárd forintra rúg, ebből 41,3 milliárd forintot az előző évek pénzmaradványaiból finanszíroznának, az összeget fejlesztési célú hosszú lejáratú hitellel, illetve hiteltőke-törlesztésre szánt 7,5 milliárd forinttal egészítenék ki. A Fővárosi Közgyűlés által tegnap elfogadott 2013-as költségvetés 324,2 milliárd forint kiadási és 260,2 milliárd forint bevételi főösszeget tartalmaz. Az állami adósságátvállalás mértéke több mint 104 milliárd forint lesz a fővárosban, ami a bejelentetteknek megfelelően az adósság 60 százalékát jelenti − mondta tegnap Tarlós István főpolgármester. Várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök március 8-i városházi látogatásán születik meg az erről szóló megállapodás, ami az adósságkonszolidáción túl tartalmazza majd a közösségi közlekedés finanszírozását és jövőbeli budapesti fejlesztéseket is.

Szakértők szerint ugyanakkor már tavaly is tarthatatlan költségvetést fogadott el a közgyűlés, így annak egyenes következménye, hogy az idei büdzsé is működésképtelenséget eredményezhet − mondta a Napi Gazdaságnak Atkári János, a Pénzügykutató Zrt. önkormányzati igazgatója. A korábbi fővárosi költségvetések megalkotásában is részt vevő szakember szerint az idei budapesti büdzsé szembemegy az államháztartási törvénnyel, hiszen a BKV Zrt.-től a főváros nem egész évre rendelte meg a szolgáltatást, hanem az előző év májusától idén szeptemberig. A büdzsé főszámainak meghatározását Atkári "padlássöprésnek" tartja, úgy látja, a 2012-ben kezdődött gyakorlat folytatódik, azaz a főváros sokkal többet vállal annál, mint amit képes elvégezni. Az intézményrendszerek és a közműszolgáltatók kereteinek csökkentése gyorsan működésképtelenséghez, illetve a szükséges pótló beruházások elhalasztásához vezethet.

Azzal, hogy a közlekedési szolgáltatásokat nem az év egészére rendelte meg Budapest, az önkormányzati törvény értelmében ugyan teljesülhet a nullszaldós büdzsé, a teljesítés azonban az év végére erősen megkérdőjelezhetővé válik − mondta lapunknak Andó Gergely közlekedési szakértő.

Több önkormányzati képviselő is úgy véli, a városvezetés kivár a márciusi kormányfői találkozóig, addigra ugyanis a pontos számok is kiderülhetnek, hogy az állam mennyit és miként vállal át a Budapest, ezen belül is a BKV deficitjéből, a főváros ezt követően rendelheti meg a "menetrendi teljesítményt" a BKV-tól az év hátralévő részére.