Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A törvényt kiegészítő decemberi kormányrendelet szerint a már működő szállodáknak legkésőbb június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi szálláshelyeknek és a magánszállásadást is magába foglaló "egyéb szálláshelyeknek" december 31-ig kell regisztrálni magukat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) üzemeltetésében lévő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NeTAK).

Ezzel egy időben kötelesek telepíteni a "szálláshelykezelő szoftvert" (SzSZ), hogy legkésőbb a regisztrációt követő hónap első napjától meg tudják kezdeni a folyamatos adatszolgáltatást a vendégeikről. Ha a szálláshely-szolgáltató a napi adatszolgáltatást a NeTAK üzemeltetőjének felhívása ellenére ismételten nem teljesítené, az MTÜ az érintett hatósági ellenőrzését kezdeményezi az illetékes jegyzőnél - írja a balatontipp.hu.

A NeTAK számára automatikus gépi kommunikációval küldött adatok csak statisztikai, adózási, marketingtervezési célokra lesznek alkalmasak, mert oda szoftver csak a vendégek személyes adatokat nem tartalmazó adatait továbbíthatja. Ezekhez az adatokhoz az illetékességi területüknek megfelelően hozzáférhetnek majd az önkormányzatok jegyzői, a KSH és a NAV dolgozói is.

Jön a Nagy testvér is

A NeTAK azonban csak az egyik célja lesz az adatok továbbításának, a Nagy testvért egy másik rendelkezés engedi be a rendszerbe - hívja fel a figyelmet a portál. Az érintett törvény szeptember 1-én hatályba lépő másik módosítása az eddigiekhez képest totálisan kitágítja a vendégekről a rendőrség számára folyamatosan és szabadon kereshetővé tett adatok körét.

Az új rendszerben ugyanis a szállásadó által eddig is elkért személyes adatokat a NeTAK-hoz is használt szoftver automatikusan feltölti egy olyan tárhelyre, ahol nem csak a szállásadó, hanem a rendőrség is közvetlenül hozzáfér az információkhoz.

Amennyiben a rendőrség részletes adatokra lenne kíváncsi, a cél megjelölésével adatszolgáltatást kérhet, amit a szálláshely-szolgáltatónak térítésmentesen teljesíteni kell, digitálisan.

A rendőrségnek ezen kívül arra is lehetősége lesz, hogy a szállásadó, vagy bárki más tudta nélkül egyedi kereséseket folytasson a szállásadók által feltöltött adatokat tartalmazó tárhelyen. Ehhez elég lesz azt gondolnia, hogy a keresést a bűnüldözés, a bűnmegelőzés, valamint a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, és a körözési eljárás lefolytatása érdekében teszi - írja a balatontipp.hu.

A kereséssel annyit tudhat meg, hogy az általa megadott adatok szerinti személy (személyek) mely szálláshely-szolgáltatónál szerepelnek igénybe vevőként. A további információhoz a korábban említett konkrét adatszolgáltatási kéréssel juthat hozzá. A fentiek nem csak az "idegenrendészeti törvény" hatálya alá tartozó személyekre, hanem minden olyan vendégre vonatkoznak, akik valamely szállásadónál bejelentkeznek.

Kamuadatok kizártak

A jogszabály kizárja, hogy egy vendég esetleg kamuadatokkal, vagy más adatainak használatával kibújjon saját adatainak rögzítése alól. A törvény ugyanis kimondja, a szálláshely-szolgáltató csak akkor fogadhat valakit vendégként, ha az előírt okmányokat bemutatta. Ennek hiányában meg kell tagadni a szolgáltatást.