Idén már nem lesz nyugdíjemelés

Várhatóan nem lesz novemberben nyugdíjemelés, így az ellátások az idén mintegy két százalékot veszítenek értékükből, jövőre pedig 4,1 százalékos nyugdíjemelés várható - írja a Népszabadság a legfrissebb inflációs adatokon és prognózisokon alapuló saját becslése alapján.
NAPI, 2009. szeptember 21. hétfő, 08:22
Fotó:

Az idén januárban az ellátások 3,1 százalékkal emelkedtek, abból kiindulva, hogy az ez évi nettó keresetemelkedés 1,6 százalék, az infláció pedig 4,6 százalék lesz. A januári nyugdíjemelés mértékét az idén még az évre, a költségvetésben előre jelzett nettó kereset és áremelkedés átlaga alapján számolták. Amennyiben az adatok eltérnek a tervezettől, azt novemberben korrigálják - idézi az MTI a cikket.

Korábban úgy vélték, hogy az infláció magasabb lesz a vártnál, de a legutóbbi adatok már azt mutatják, hogy nem kell ezzel számolni, és a keresetemelkedés is elmarad a korábban számítottól. Ennek tükrében novemberben nem várható nyugdíjkorrekció. Így ha a nyugdíjas-infláció öt százalék körül "stabilizálódik", akkor az ellátások mintegy két százalékot veszítenek 2009-ben a vásárlóerejükből. Ez azt jelenti, hogy a keresetekhez viszonyítva valamivel jobban őrzik értéküket, hiszen azok reálértéke mintegy három százalékkal mérséklődik.

Jövőre ilyen "meglepetés" nem érheti a nyugdíjasokat, mert megváltozik az éves rendszeres nyugdíjemelés metódusa: kizárólag az inflációhoz, illetve a nyugdíjas-inflációhoz igazodik majd.

A 2010-es költségvetés tervezetében 4,1 százalékos infláció szerepel. Így januárban a nyugdíjasok 4,1 százalékos emeléssel számolhatnak. Ennél magasabb emelést kaphat az a több mint 880 ezer öregségi nyugdíjas, aki jogosult a korrekciós emelésre (amelynek végrehajtását ez évről tolták át jövőre). Az 1992-95, valamint 1997-98 között nyugdíjba vonultaknak négy-, míg az 1989-90 között nyugdíjazottaknak kétszázalékos többletemelés jár. Ez a kiigazítás - a törvény szerinti indexálás felett - átlagosan havi majd háromezer forinttal emeli az érintettek ellátását.

HOZZÁSZÓLÁSOK