Idén megszenvedjük a szúnyoginváziót - nem igaz a "fecsketeória"

Június végére szinte az egész országban sokkal több lett a szúnyog mint korábban. Budapesten olyan helyeken is megjelentek tömegével a szúnyogok, ahol eddig az nem volt jellemző - írja a Növekedés.hu.
Szász Péter, 2020. július 10. péntek, 07:54
Fotó: Pixabay

Az irtás zajlik, az időjárás változásával együtt ennek eredménye is jobban érzékelhető lesz - mondta el a növekedés.hu-nak Fekete Gábor, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a szúnyoggyérítéseket végző Szerocor Konzorcium vezetője.

Az idei szúnyogszezon nem tekinthető tipikusnak.A rendkívül száraz tavaszi időjárás miatt június elejéig alig volt tapasztalható szúnyogártalom. A folyók vízállása is alacsony volt, így az ártereken sem alakultak ki a csípőszúnyog lárvák számára megfelelő vizes élőhelyek. Május második felében fordult esősre az időjárás, egyre több helyen maradtak meg pocsolyák, árkokban vízmegállások és egyéb, mikrotenyészőhelyek.

A lárvák ellen létezik ugyan megfelelő készítmény, azonban a rendkívül elaprózott kisvizek szervezett kezelése szinte lehetetlen, ez a módszer főként a jól ismert állandó, vagy rendszeres vízborítottságú területeken hatékony. Ennek következménye, hogy június végére szinte az egész országban jelentőssé vált a szúnyogártalom.

Budapesten olyan helyen is van szúnyog, ahol eddig nem - mondta Fekete Gábor. A szúnyogirtás a góckezelésekre épül, azaz a leginkább fertőzött területeken történik meg a lárvagyérítés, majd a vizes élőhelyek térségében a kifejlett szúnyogok elleni védekezés.Tekintve, hogy pocsolyák, kerti vízmegállások szinte az egész fővárosban előfordulnak, eltérő mennyiségben ugyan, de az egész területen találkozhatunk szúnyogokkal.

A kifejlett szúnyogok ellen jelenleg alkalmazható földi eljárások hatékonysága a legtöbb helyen megfelelő. Lakóövezetekben a jó lebegő- és terjedőképességű készítmények eredményesen alkalmazhatóak.

Jelen helyzetben a lakosság a szúnyogok folyamatos utánpótlása miatt érzi kevéssé eredményesnek a kezeléseket. A készítmények csak a területen aktuálisan tartózkodó szúnyogokat pusztítják el, így lárvák folyamatos kelése, illetve a nem kezelt területekről való viszonylag gyors betelepülés okoz újabb ártalmat.

Amint a csapadékvizek felszáradnak, csökken az utánpótlás, így a gyérítés eredménye jobbal érzékelhetővé válik.

- tette hozzá.

Tévedés, hogy a kevés fecske miatt sok a szúnyog

A fecskék számára a szúnyogok egyáltalán nem jelentenek érdemi táplálékot. A rovarevő madarak jellemzően jóval nagyobb rovarokat fogyasztanak, legyeket, szöcskéket, stb. Ráadásul a szúnyogok rendkívül gyorsan, nagy tömegben képesek megjelenni, máskor pedig alig találkozunk velük. Ennek következtében a természetes ellenségeik csak erősen korlátozott mértékben tudják befolyásolni a szúnyogok egyedszámát - magyarázza a szakember.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.07.11 21:04

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.07.11 08:15

Úgy tudom a repülőgépes permetezést nem alkalmazzák, mert árt a méhecskéknek. Éljenek a méhek a z emberek meg ne kényeskedjenek. Na Éljen a természet!
Barbár sötétzöldek!
A miniszternek már saját méhei vannak a hivatali erkélyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jicaksharen, 2020.07.10 20:38

A "szakértő" úr mennyi fecskének vizsgálta a begytartalmát? Amit ír, az a fecskékre alig vonatkozhat. "A fecskék számára a szúnyogok egyáltalán nem jelentenek érdemi táplálékot. A rovarevő madarak jellemzően jóval nagyobb rovarokat fogyasztanak, legyeket, szöcskéket, stb. Ráadásul a szúnyogok rendkívül gyorsan, nagy tömegben képesek megjelenni, máskor pedig alig találkozunk velük." ez általában a rovarevő madarakról szól, az ökörszemtől a a kékvércsén át a gólyákig. Az biztos, hogy a fecskék szöcskét nem esznek, meg sok mást sem. A fecskék, a begytartalom vizsgálataik alapján jelentős számú fajt fogyasztanak a szúnyogalkatúakból, így a csípőszúnyogokból is. kitátott csőrükkel röptükben szűrik a levegőt és ami belecsapódik azt elfogyasztják. Így csípőszúnyogokat is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html