Az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének (ISZOSZ) 12 tagjánál nyaranta átlagosan 2-2,5-szer annyian keresnek munkát, mint az év többi részében, azonban a rendszeresen dolgozók általában előnyt élveznek a nyári hónapok alatt is - tudta meg lapunk Szűcs Attilától, a szervezet titkárától. Ez különösen idén nehezítette meg a szezonális diákmunkát keresők dolgát, mivel a nyári helyek száma idén mintegy 25 százalékkal maradt el a tavalyitól, ráadásul 5-10 százalékkal többen fordultak a szövetség tagjaihoz.

Azok pedig, akik találtak munkát, csak a tavalyi bérekkel kalkulálhattak, mivel az általában 5-7 százalékos évenkénti emelés ősszel jelenik meg, ha egyáltalán történik ilyen. Az óradíjak változtatása ugyanis elég nehézkes, a megrendelők nagyon költségérzékenyek, főként a hosszú távon foglalkoztató régi partnerekkel nehéz megújítani a feltételeket. Ráadásul idén főként az új megrendelések maradtak el, ami a helyek száma mellett a béreket is rosszul érintette - tudta meg lapunk Lénárt Szabolcstól, a Student Iskolaszövetkezet munkatársától.

Úgy tűnik azonban, hogy a kényszerhelyzetre gyorsan reagáltak a diákok, a korábban jellemző "válogatás" ugyanis elmaradt a legtöbb szövetkezetnél. A Meló-Diák Kft. budapesti szervezeténél például arról számoltak be, hogy hozták a tavalyi forgalmat, sőt valamivel több munkát is tudtak adni. Azonban ez inkább üdítő kivétel, hiszen az üzemek megrendeléseinek elmaradásai miatt vidéken több helyütt visszaesett a foglalkoztatás - mondta lapunknak Marosi Zoltán, a szervezet vállalkozási igazgatója.