Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A hazai szamócatermelést kevésbé sújtotta a márciusi hideg, a várható terméshozamot pedig a gyors virágzás és a méhek elmaradása kevésbé befolyásolta, mint a legtöbb gyümölcsöt. Ennek ellenére a termelők nem lehetnek elégedettek, mivel az importtermék alig pár nap alatt − és a szokottnál korábban − letörte az ígéretesen induló szezont − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) gyümölcstermelői főbizottságának elnöke.

Az elmúlt években kismértékben növekvő termőterület idei alakulásával kapcsolatban egyelőre nincsenek pontos adatok, az azonban már bizonyos, hogy idén sem lesz önellátó az ország földieperből. Tavaly ugyanis az összesen 680 hektáron termesztett gyümölcsből mindössze 6,9 ezer tonna termett. (Spanyolországban 245 ezer tonnás termés volt az év eleji jelentős terméskiesés ellenére is, Lengyelországban pedig a 40 százalékos terméskiesés ellenére 100-110 ezer tonna termett.) Tavalyelőtt a 4,3 ezer tonnás termés mellé több mint 2,3 ezer tonnát importáltak Magyarországra a teljes szezon alatt. A viszonylag olcsón kínált importáru mellett legfeljebb 30 százalékkal többet tudnak elkérni a magyar termelők. A teljes magyar termés túlnyomó részét friss piaci áruként értékesítették, ipari feldolgozásra mindössze 800 tonna került 2012-ben.

Mivel az előállított termék több mint fele nagyobb önköltséggel előállítható, ám nagyobb hozamot is biztosító fóliás termelésből származik − jelentős része pedig Szeged és Lajosmizse térségéből −, ezért a szokottnál korábban, már legalább 10 napja elérhető a magyar előállítású termék is a piacokon. A szabadföldi áru nagyobb mennyiségű megjelenésére azonban a meglehetősen meleg tavasz ellenére is még egy-két hetet várni kell, de a következő egy hónapban várhatóan folyamatosan lesz magyar szamóca is a piacokon. Ennek ellenére már most dömpingárak vannak, és 800-1200 forint közötti kilogrammonkénti áron lehet a piacokon igazi magyar szamócát találni, míg egy éve 1600-2000 forint között mozgott az ár − mondja Csizmadia. Persze akad szuperolcsó, 600 forint körüli áron is "magyar eper", de kétli, hogy valóban az lenne, és nem magyarított importáru.