Az előző évekhez képest a válaszadók között jelentősen kisebb arányt - 11,5 százalékot - képviselnek azok a vállalatok, amelyek egyáltalán nem költöttek kutatás-fejlesztésre 2015-ben. A tanácsadó cég 78 magyar vállalat válaszai alapján készítette el felmérését.

Nőtt viszont azon cégek száma, amelyek árbevételük 3 és 10 százalék közötti értékét fordították K+F-re. A következő 3-5 évben a válaszadók közel 60 százaléka tervezi a k+f ráfordítások növelését 2015-höz képest. A ráfordítások növelését a válaszadók szerint leginkább befolyásoló külső tényező a sokféle támogatási lehetőség, illetve az adókedvezmény elérhetősége.

A 2014-2020 közötti időszakban rendelkezésre álló 750 milliárd forint társfinanszírozott európai uniós forrás mellett az idén mintegy 80 milliárd, míg 2017-ben előreláthatólag közel 83 milliárd forint lesz elérhető a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a kutatás-fejlesztés és innováció támogatására.

Mivel a vissza nem térítendő támogatások a vállalati k+f célú ráfordításokon belül jelentős részt képviselő nagyvállalatok számára egyre korlátozottabban lesznek elérhetőek, a visszatérítendő támogatások pedig kevésbé vonzóak számukra, fennállhat annak a kockázata, hogy a relatív forrásbőség nem feltétlenül járul hozzá a vállalati ráfordítások arányos méretű növekedéséhez.