"Idő kérdése" az Orbán-Trump találkozó

Új fejezet nyílhat a magyar-amerikai kapcsolatokban, hiszen a két ország nagyon sok kérdésben hasonlóan gondolkodik - mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az Országházban. Az idelátogató Dennis Ross republikánus képviselő szerint igyekeznek tető alá hozni Orbán Viktor és Donald Trump találkozóját.
Domokos Erika, 2018. március 9. péntek, 18:14
Fotó: Napi.hu

Úgy tűnik, új fejezetet nyithatnak a magyar-amerikai kapcsolatokban ezekben a hónapokban. Az új amerikai adminisztráció a republikánus többségre támaszkodva "az élet és a politika számtalan pontján" nagyon hasonlóan gondolkodik, mint Magyarország - mondta az MTI szerint Németh Zsolt a Budapestre látogató amerikai kongresszusi delegáció tagjaival folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

Ebben a tekintetben különösen jelentős a globális biztonság és a belső biztonság, a migráció, a "kerítésépítés" kérdése is. A két ország hasonlóan gondolkodik a társadalompolitikáról, a család, a keresztény értékek jelentőségéről - véli a politikus.

Remélhetőleg ez az új szakasz nagyon gazdag fejezete lesz a kétoldalú kapcsolatoknak, mert szükség lenne elmélyíteni a magas szintű politikai kapcsolatokat, hasonlóan a gazdasági és a biztonságpolitikai együttműködéshez - mondta Németh.

Dennis Ross floridai republikánus képviselő a sajtótájékoztatón elmondta: országa szívesen segít Magyarországnak az energiaellátás diverzifikálásában. A magyar gazdaság nagyon jól teljesít, sokat elért közép-európai, illetve visegrádi partnereivel az elmúlt időben, és ez jó lehetőséget teremt az amerikai gazdasági együttműködés szorosabbra fűzésére.

Az amerikai politikus megerősítette, hogy a két ország valóban hasonló értékeket követ, fontosnak tartják a hagyományos és családi értékeket, a gazdasági teljesítményt és a határvédelmet. Úgy vélte, delegációja budapesti látogatása jelentősen hozzájárul a kétoldalú kapcsolatok megerősítéséhez.

Kérdésre Dennis Ross elmondta: igyekeznek tető alá hozni Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump találkozóját, ez "idő kérdése".

Ross megbeszélésein téma az orosz befolyás, a kiberbiztonság kérdése.

Németh Zsolt kérdésre közölte: a budapesti nagykövetjelölt megkapta a jóváhagyást Magyarországtól, így most már az amerikai eljárás gyorsaságán múlik, hogy mikor érkezhet meg.

Az amerikai kongresszusi küldöttséget Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta az Országházban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kotkodus, 2018.03.09 18:53

végül is kim dzsong un után ez is beleférhet...

bár van már trumpnak több közvetítője putyinhoz, nincs igazán szüksége egy olyanra, aki putyinnak dolgozik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2018.03.09 18:37

@RealMan:
mocskos vej...Tiborcz parasztvej.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2018.03.09 18:37

Ez a korrupt paraszt fogadna látogatót a börtönben?? Kötve hiszem. Ne álmodozz Orbán, napjaid meg vannak számlálva az Országházban. Mocsos vejeddel együtt fogtok megrohadni a börtönben. Trump találkozna veled?? Parasztokkal nem szoktak előkelő urak beszélgetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html