Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, új fejezetet nyithatnak a magyar-amerikai kapcsolatokban ezekben a hónapokban. Az új amerikai adminisztráció a republikánus többségre támaszkodva "az élet és a politika számtalan pontján" nagyon hasonlóan gondolkodik, mint Magyarország - mondta az MTI szerint Németh Zsolt a Budapestre látogató amerikai kongresszusi delegáció tagjaival folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

Ebben a tekintetben különösen jelentős a globális biztonság és a belső biztonság, a migráció, a "kerítésépítés" kérdése is. A két ország hasonlóan gondolkodik a társadalompolitikáról, a család, a keresztény értékek jelentőségéről - véli a politikus.

Remélhetőleg ez az új szakasz nagyon gazdag fejezete lesz a kétoldalú kapcsolatoknak, mert szükség lenne elmélyíteni a magas szintű politikai kapcsolatokat, hasonlóan a gazdasági és a biztonságpolitikai együttműködéshez - mondta Németh.

Dennis Ross floridai republikánus képviselő a sajtótájékoztatón elmondta: országa szívesen segít Magyarországnak az energiaellátás diverzifikálásában. A magyar gazdaság nagyon jól teljesít, sokat elért közép-európai, illetve visegrádi partnereivel az elmúlt időben, és ez jó lehetőséget teremt az amerikai gazdasági együttműködés szorosabbra fűzésére.

Az amerikai politikus megerősítette, hogy a két ország valóban hasonló értékeket követ, fontosnak tartják a hagyományos és családi értékeket, a gazdasági teljesítményt és a határvédelmet. Úgy vélte, delegációja budapesti látogatása jelentősen hozzájárul a kétoldalú kapcsolatok megerősítéséhez.

Kérdésre Dennis Ross elmondta: igyekeznek tető alá hozni Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump találkozóját, ez "idő kérdése".

Ross megbeszélésein téma az orosz befolyás, a kiberbiztonság kérdése.

Németh Zsolt kérdésre közölte: a budapesti nagykövetjelölt megkapta a jóváhagyást Magyarországtól, így most már az amerikai eljárás gyorsaságán múlik, hogy mikor érkezhet meg.

Az amerikai kongresszusi küldöttséget Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta az Országházban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.