Időjárás: most hétvégén megtörik a trend

Jönnek a záporok és a zivatarok, helyenként a szél is felerősödhet az elkövetkező napokban, de az időjárási előrejelzések alapján a hétvégén - szemben az elmúlt hetekkel - napsütés, meleg idő lesz.
Szabó Dániel, 2020. július 30. csütörtök, 14:21
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Csütörtök este a gomolyfelhők éjszakára nagyrészt feloszlanak, de a déli megyékben maradhat felhőzet az égen, amelyekből hajnalban zápor, zivatar is előfordulhat. A légmozgás mérsékelt marad. A hőmérséklet késő este 20 és 26, hajnalban többnyire 14 és 21 fok között alakul, azonban nagyobb tavaink partjain és a belvárosokban ennél is melegebb lesz - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A Balaton Siófoknál 25, a Velencei-tó Agárdnál 26 fokos. Gyenge, mérsékelt (5-15 km/h, néhol 20 km/h ) változó irányú, helyi hatások alakította légmozgás azért várható, de nem lesz igazi vitorlás idő.

"Hagyományos értelemben vett fronthatás nem terheli a szervezetünket, de közvetett módon negatívan befolyásolja szervezetünk működését a kifejezetten magas indexekkel rendelkező UV-B sugárzás. Ilyenkor ugyanis rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely a melanoma kialakulását segíti elő. Vigyázni kell, nehogy a test túlhevüljön, mert napszúrást, hőgutát okozhat, súlyosabb esetben akár halálhoz is vezethet. Fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre lehetőleg világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is szükséges lehet" - írja az OMSZ humánmeteorológiai összefoglalójában.

Pénteken napközben napos idő lesz kevés helyen csapadékkal. Az északkeleti és délnyugati tájak fölé érkeznek felhők, zápor, utóbbi térségben zivatar is kialakulhat, de nem nagy számban. Változó irányú légmozgás várható, élénk lökések inkább csak az északi megyékben lehetnek. Intenzív csapadékhullás környezetében viszont erős, viharos lökések sem kizártak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 14 és 21 fok között alakul, de nagyobb tavaink partjain és a belvárosokban ennél is melegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható, de északnyugaton egy-egy helyen 36 fok sem kizárt. Tehát kifejezetten meleg időjárással fordulunk a hétvégére.

Szombaton túlnyomóan napos időre lehet számítani, helyenként kevés fátyol-, illetve gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Az északi szelet időnként élénk széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között várható.

Vasárnap általában kevés gomoly-, illetve fátyolfelhő lesz az égen, késő délutántól, estétől azonban nyugaton, északnyugaton már vastagabb felhők is lehetnek. Napközben nem valószínű csapadék, estétől a nyugati, északnyugati megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A Dunántúlon időnként megélénkül a déli szél, zivatarban pedig szélerősödés is várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.

HOZZÁSZÓLÁSOK