Időjárás: első és másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ

A hőség veszélye miatt első- és másodfokú figyelmeztetéseket is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre.
Szabó Dániel, 2020. július 31. péntek, 11:06
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A veszélyjelzést Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Tolna megyékre adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat - írják a Met.hu-n.

Budapesten, Pest, Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb hőmérséklet 28-35 fok között várható, de egy-egy helyen 36 fok sem kizárt. Késő estére általában 20-26 fok közé hűl le a levegő. Ráadásul a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7,7-es (nagyon erős) UV-B sugárzás várható.

Pénteken napközben a délnyugati határsávban alakulhat ki egy-egy zivatar, átmenetileg viharos (60-80 kilométer/órás) széllökések, néhol jégeső, illetve intenzív csapadékhullás kíséretében. Zivatarveszély miatt Baranya, Somogy és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A hétvégén várhatóan forróság lesz. Az előrejelzések alapján így megtörik a trend, hogy mindig szombat-vasárnap van rossz idő.

HOZZÁSZÓLÁSOK