Kettős marad az időjárás

Vasárnap estig megmarad a borús idő, de esőre nem kell számítani.
Rácz Gergő, 2020. október 31. szombat, 16:59
Fotó: Reuters

A Dunától keletre általában kevés lesz a felhő, míg a Dunántúlon inkább csak átmeneti felszakadozások lehetnek - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Számottevő csapadék nem várható. Éjszaka párásság, foltokban köd képződhet. Vasárnap is megmarad a kettősség, ugyanakkor késő délutántól északnyugaton megvastagszik a felhőzet, kisebb eső is előfordulhat. Az északnyugati szél estére mérséklődik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon többnyire 5 és 10, a Dunától keletre 0 és +5 fok között alakul, de néhol gyengén fagyhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap döntően 11 és 15 fok között valószínű, de a délnyugati határ mentén kissé melegebb is lehet.

Délnyugat felől anticiklon nyúlik be kontinensünk fölé. Hatására nemcsak az Ibériai-félszigeten, hanem a Földközi-tenger nyugati medencéjében is jellemzően napos, csapadékmentes az idő, Andalúziában pedig 28, 29 fokos maximumok is előfordulnak.

Eközben az Atlantikum fölött gyorsan vonuló ciklonok találhatóak, amelyek frontjai olykor Közép-Európát is elérik, mint ahogy a jelenleg Dánia fölött örvénylő ciklon hullámzó melegfrontja. A Kárpát-medence időjárását eleinte hidegfront, majd vasárnap a nyugatról gyors egymásutánban érkező ciklonok melegfrontjai alakítják.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK