Időjárási meglepetést hozhat a szerda

Folytatódik a meleg, nyári idő, de kissé nedvesebb levegő áramlik fölénk. Az OMSZ szerdára az ország egész területére figyelmeztető előrejelzést adott ki hőség és felhőszakadás miatt egyaránt. Jégeső, szélroham és rekkenő hőség egyaránt jelen lehet.
K. Kiss Gergely, 2018. július 31. kedd, 18:09
Fotó: Shutterstock

Kedden késő estig elszórtan (egyre kevesebb helyen), szerdán elsősorban a nap második felében több helyen számíthatunk zivatarra,  legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon. A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás (> 30, esetleg > 50 mm) társulhat. Néhol 75 km/h feletti szélroham és 1-2 cm körüli jég is előfordulhat zivatarfelhők környezetében - olvasható az intézet honlapján.

A napi középhőmérséklet az ország jelentős részén 25 °C felett alakul (szerdán főként délnyugaton lehet 25 fok alatt), helyenként a 27 °C-ot is átlépheti.

Az országos előrejelzés szerint kedd eset fokozatosan csökken a felhőzet, de főként az Alföldön lehetnek közepesen és erősen felhős tájak is. Az éjszaka első felében még lehetnek záporok, zivatarok, majd megszűnik a csapadék. A légmozgás általában mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul.

Szerdán a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett többórás napsütés várható, az északnyugati megyékben lehet kevesebb a felhő. Többfelé kell záporra, zivatarra számítani, amelyet néhol felhőszakadás is kísérhet. Az északkeleti, északi szél megélénkül, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között valószínű.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK