Megint fordul egyet az időjárás

Kedden a hétfői jó időt követően megint visszatérhet az eső
Rácz Gergő, 2020. június 1. hétfő, 17:11
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Hétfőn erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan - nagyobb számban a középső tájakon - lehetnek záporok. Éjszaka a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön felhős marad az idő, másutt többnyire kiderül az ég. Hajnaltól észak felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, amely napközben szakadozik, és egyre inkább gomolyosodik - idézi az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését az MTI.

Kedden szórványosan valószínű zápor, keleten és az Alpokalján van nagyobb esély zivatarra. Északkeleten átmenetileg zárt is lehet a felhőtakaró, arrafelé eső is előfordulhat.

Az északias szél hétfőn helyenként, kedden a Dunántúlon több helyen lesz erős. Záporok, zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 13 fok között alakul, északkeleten lesz hűvösebb, míg a felhős Dél-Alföldön az enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 17 és 23 fok között valószínű, de északkeleten néhol kissé hűvösebb is lehet.

Európában anticiklon található a Skandináv-félsziget felett, felhőoszlató hatása Németország, Lengyelország, vagy éppen a Balti államok területén is tapasztalható, ezeken a tájakon többnyire napos, csapadékmentes az idő. Ettől keletebbre, délkeletebbre hosszan elnyúló felhősáv húzódik, amelynek környezetében több helyen esik az eső, záporeső.

Görögország környékén egy hidegcsepp labilizálja a légkört, az intenzív gomolyfelhő-képződés mellett záporok, zivatarok alakulnak ki.

Alacsony a légnyomás az Ibériai-félsziget felett, ott is több helyen fordul elő csapadék.

A Kárpát-medence időjárását a Skandinávia felett található anticiklon és a tőlünk északkeletre kialakuló ciklon és magassági hidegörvény közös áramlási rendszere fogja alakítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK