Oroszország európai részén többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, ami változékonnyá teszi a térség időjárását. Arrafelé közepesen és erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő csapadék. A ciklon hidegfrontja az Azovi- és a Fekete-tengeren, illetve Balkán-félszigeten át Szlovéniáig húzódik, ami mentén néhol heves zivatarok is kialakulnak. A front előtt még 30 fok fölé melegszik fel a levegő, mögötte többnyire 20, 27 fokot mérnek, de Lengyelországban és a balti térségben csak 15, 18 fok van.

Ugyancsak felhősebb, csapadékosabb az idő Spanyolország északi részén és a Pireneusok északi oldalán, több helyről jelentettek 20-50 mm csapadékot. Anticiklon és eseménytelen időjárás inkább csak a Földközi-tenger középső és keleti régióiban található, kontinensünkön itt van a legmelegebb, Görögországban 35, 39 fok között alakul csúcshőmérséklet.

Szerda estig a Kárpát-medence fölé kissé szárazabb és hűvösebb levegő érkezik, változóan felhős időre lehet számítani, zápor, zivatar csak kevés helyen alakulhat ki.

Magyarországon kedden délután változóan felhős idő várható többórás napsütéssel. Délen helyenként, északon egy-egy helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Éjszaka kissé és közepesen felhős idő várható csapadék nélkül, de főként délen zárt is lehet a felhőzet, ami szerda napközben felszakadozik, és egy-egy zápor még előfordulhat belőle.

Szerdán mindenhol kisüt a nap, és gomolyfelhők alakulnak ki. A déli órákban az ország északkeleti harmadában helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. Az élénk északi, északnyugati szél napközben a Dunántúlon és a főváros térségében időnként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10, 16 fok között alakul, de az északi völgyekben és a homokhátságokon 6, 9 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 22 és 26 fok között valószínű.