Nagy fordulatról beszél az OMSZ - időjárási előrejelzés jövő hétre

A következő napokban gyökeresen átalakul időjárásunk, a hideg légpárna fokozatosan felmorzsolódik, mindez vegyes csapadék kíséretében történik. Előbb egy magassági teknő vonul át fölöttünk, majd kedden egy hullámzó hidegfront okoz jelentős csapadékot (északkeleten ekkor is vegyes halmazállapot valószínű). Az eddiginél enyhébb, de változékony időre számíthatunk - derül ki az OMSZ előrejelzéséből.
K. Kiss Gergely, 2020. január 26. vasárnap, 18:28
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Vasárnap estétől a kevésbé felhős helyeken is egyre inkább borult, párás, ködös időre számíthatunk ónos szitálással, hószállingózással. Az éjszaka második részétől a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön ónos esőre is számítani kell. Gyenge marad a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és -5 fok között valószínű.

Hétfőn továbbra is borult, párás, foltokban ködös idő várható. Délutántól főleg a Dunántúl nyugati, északnyugati részén szakadozhat, csökkenhet a felhőzet, és ott lehet némi napsütés. Ónos szitálás, hószállingózás szinte bárhol kialakulhat, főként az Alföldön több helyen valószínű ónos eső, eső is. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -2 és +3 fok között várható.

Hétfőn Nógrád megye kivételével a Dunán inneni területekre, Fejér megyére és a Dél-Dunántúlra is elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ ónos eső miatt. Békés megyére másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Kedden túlnyomóan borult lesz az ég, ugyanakkor a nyugati, délnyugati határ közelében időszakosan elvékonyodhat a felhőtakaró. Nyugat felől egyre nagyobb területen ered el az eső, de északkeleten havas eső, hó, ónos eső egyaránt előfordulhat. A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3, +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul, de északkeleten hidegebb idő valószínű.

Szerdán átmenetileg csökken a felhőzet, majd napközben ismét felhősödés várható. Kezdetben a keleti vidékeken lehet csapadék, ezt követően inkább szórványos záporok, az észak részeken hózáporok kialakulása valószínű. A nyugati, északnyugati szél többfelé megerősödik, néhol viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3, +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3, 8 fok között alakul.

Csütörtökön kezdetben a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek, majd a nap második felére megnövekszik a felhőzet. Elszórtan fordulhat elő zápor, hózápor. Az északnyugati, majd a nyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6, +1, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2, 7 fok között alakul.

Pénteken a gyakran változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. Éjszaka nagyobb eséllyel, napközben inkább már csak szórványos jelleggel várható eső, zápor. Az északnyugati szél erős lesz, helyenként viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5, +1, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5, 11 fok között alakul.

Szombaton többnyire erősen felhős lesz az ég. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. A déli, délnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2, +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5, 12 fok között alakul, a délnyugati vidékeken várhatók a magasabb értékek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Gas001, 2020.01.27 18:58

Uncs már ez az időjással való riogatás. Tél van és hideg is lesz faggyal hóval. A mérsékelt égöv az ilyen évezredek óta. Fejezzétek már be ezt a nép h.. lyítést!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html