Érkezik az időjárási fordulat - nem mindenki örül majd

Záporos napok jönnek, különösen szerdán és pénteken várható országos szinten is jelentősebb öntözés. Az aszályhelyzetet viszont várhatóan még ez sem oldja meg - áll az OMSZ előrejelzésében.
K. Kiss Gergely, 2020. április 27. hétfő, 20:04
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Kedd hajnalban nyugat felől megnövekszik a gomolyfelhőzet, és este, késő este a Dunántúlon nyugat felől elszórtan valószínű zápor, zivatar. A kiterjedtebb, vastagabb felhőtömb és ezzel együtt a záporok, zivatarok az éjszaka folyamán fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződnek át. Mögötte nagyrészt felszakad a felhőzet, jórészt kiderül az ég, de főként az északnyugati tájakon foltokban pára, köd, illetve rétegfelhőzet is képződhet. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz, de helyenként élénk, zivatarok környezetében erős lökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12 fok között alakul.

Délelőtt északkelet felé mozgó zárt felhőzet a déli órákra feloszlik, és a csapadék is megszűnik. Ezt követően erőteljes gomolyfelhő-képződés várható a többórás napsütés mellett. Kora délutántól elszórtan - nagyobb számban a Sopron-Debrecen vonal szélesebb sávjában - alakulhat ki zápor, néhol zivatar. A délnyugati szelet élénk, a Dunántúlon és zivatar körül erős széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között valószínű, az északkeleti határvidéken azonban kissé hűvösebb is lehet.

Szerdán sok gomoly- és fátyolfelhőre, közepesen és erősen felhős időszakokra számíthatunk, több napsütés délkelet felé lehet. Nagyobb számban inkább délután számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, a legtöbb csapadék a Zala-Pest sávban hullhat. A szél délnyugatiról északnyugatira fordul, megélénkül, főként az Alföldön megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között alakul, északnyugaton, nyugaton lesz a hűvösebb.

Csütörtökön átmenetileg csökken a felhőzet, a gomolyfelhők mellett a legtöbb helyen több órára kisüt a nap. Északkeleten és délnyugaton lehetnek tartósabban felhős körzetek. A csapadék súlypontja kelet felé helyeződik, napközben már inkább csak az ország északkeleti felén lehetnek elszórtan záporok, zivatarok. A szél ismét délire fordul, több helyen megélénkül, de zivatarok környezetében erősebb széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK