Tavaly óta nem látott időjárás érkezik a hétvégén

Nyugatias áramlással egyre melegebb légtömegek áramlanak a Kárpát-medencébe, ennek hatására egyre inkább erősödik a nappali felmelegedés. Több helyen is meghaladhatja a hőmérséklet a 25 fokot, azaz nyári napokra készülhetünk - áll az OMSZ előrejelzésében.
K. Kiss Gergely, 2020. május 8. péntek, 19:54
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Péntek este alapvetően fátyolfelhős idő várható, némi középszintű felhőzettel. Csapadék nem lesz. Gyenge marad a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban általában 3 és 11 fok között várható, ennél hidegebb csak a hidegre hajlamos területeken lehet.

Szombat este fátyolfelhők mellett többször megnövekszik a középszintű felhőzet, így több-kevesebb napsütés valószínű. Csapadék nem várható. A légmozgás többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 22 és 27 fok között várható.

Vasárnap változó vastagságú magasszintű felhőzet szűri a napsütést, emellett többnyire kevés gomolyfelhő is képződik. Északon egy-egy zápor, esetleg zivatar előfordulhat. A délies szél megélénkül, elsősorban délnyugaton többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul.

Hétfőn a nap első felében napos, fátyolfelhős idő várható, majd délutántól nyugat felől erőteljesebb felhősödés kezdődik, és a késő délutáni, esti óráktól elszórt jelleggel már kialakulhat zápor, (akár heves) zivatar. A délnyugati, déli szelet erős, főként a Dunántúl északi felén többfelé viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet a nyugati megyékben jobbára 21 és 25, keletebbre 26 és 30 fok között valószínű.

HOZZÁSZÓLÁSOK