Emberre és állatra is veszélyes időjárás érte el Magyarországot

Keddre, hét megyére figyelmeztető előrejelzést, Budapestre és északnyugati vonzáskörzetére pedig riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az erős széllökések miatt. Hazánkat melegfront éri el, így kedden és szerdán is, így melegebb, kezdetben nedvesebb, majd egyre szárazabb légtömegek áramlanak be.
K. Kiss Gergely, 2019. január 15. kedd, 14:29
Fotó: Reuters

Keddre hét megyére - Heves, Nógrád, Pest, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém és Győr-Moson-Sopron - adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelszést az OMSZ amiatt, hogy a várt legerősebb szél meghaladhatja a 70 kilométer/órát. Az erős északnyugati, nyugati szelet szerda délelőttig többször viharos (60-85 km/h) lökések kísérik. A szélrohamok szerdán is jellemzőek lesznek az ország központi vidékein: aznapra Pest és Nógrád megyékre továbbra is érvényben van a figyelmeztető előrejelzés.

A katasztrófavédelem meghatározása alapján a 70 kilométer/órásnál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat.

Kedden a nap nagy részében a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, majd a késő délutáni, esti óráktól megnövekszik a felhőzet. szórványosan záporos csapadék várható (délután vegyes halmazállapot: havas eső, eső). Északon és a keleti határ mentén kisebb havazás valószínű (helyenként a lepel legfeljebb a 2 centimétert érheti el ), de éjjel északon lehet néhol ónos eső is. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és +7 fok között alakul. Késő estére -3, +3 fokra hűl le a levegő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és +2 fok között alakul, de északkeleten a szélvédett, hóval borított tájakon ennél hidegebb is lehet.

Szerdán jobbára erősen felhős idő várható, de nyugaton kissé szakadozottabb lesz a felhőzet. Helyenként vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. A nyugati szelet a délelőtti órákban nagy területen kísérik erős, néhol viharos lökések, jelentősen délutántól mérséklődik a légáramlás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 12 fok között alakul, délnyugaton számíthatunk a magasabb értékekre.

Csütörtök reggelre az ország északi felén többfelé köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik. Az Északi-középhegység térségében és az Alföld északi felén a felhőzet nagy területen, a köd foltokban egész nap megmaradhat. Az ország többi részén napközben változóan felhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel, majd estétől nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Napközben helyenként kisebb eső kialakulhat, estétől északnyugaton megnő az eső esélye. A délnyugati szél sokfelé megélénkül, délen nagy területen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +5 fok között alakul, délnyugaton lesz a legenyhébb a hajnal, ugyanakkor az Északi-középhegység térségében -5 fok közelébe hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 6 és 13 fok között várható, de északkeleten, északon a tartósan borult tájakon 1, 5 fok valószínű.

HOZZÁSZÓLÁSOK