Érkezik a szibériai levegő - megszólalt az OMSZ

A következő napokban északkelet felől elér bennünket a szibériai eredetű fagyos levegő, hatására az éjszakai órákban országszerte fagy várható, sőt a derült, szélvédett, hóval borított, keleti területeken akár -17 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Ez azonban nem tart sokáig - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Szász Péter, 2021. január 15. péntek, 14:59
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

Péntek estig döntően erősen felhős lesz az ég, és több helyen is valószínű havazás, hózápor. Késő délutántól azonban lassanként csökkenni kezd a felhőzet, és késő estétől a Dunától keletre már nem valószínű csapadék, ugyanakkor a Dunántúlon továbbra is előfordulhatnak hózáporok, még az éjszaka második felében is.

Szombat napközben többnyire gyengén vagy közepesen felhős idő valószínű többórás napsütéssel, és továbbra is főként a Dunántúlon lehet néhol hózápor. Késő délutántól azonban észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, és az éjszaka folyamán egyre több helyen lehet gyenge havazás.

Az északnyugati, északi szél pénteken csak kevés helyen erősödhet meg, éjszakára pedig mindenütt mérséklődik a szél. Holnap napközben ugyanakkor a Dunántúlon és a Duna mentén nagy területen megerősödik az északnyugati, északi szél, a Tiszántúlon azonban mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon -3 és -7, a Dunától keletre többnyire -6 és -12 fok között alakul, de a kevésbé felhős, hóval borított északkeleti megyékben néhol -15 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton döntően 0 fok közelében, az északkeleti megyékben -2 és -5 fok között valószínű.

Vasárnap eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd napközben felszakadozik a felhőzet. Kezdetben több helyen, később a Duna-Tisza közén várható kisebb havazás, hózápor. Az északnyugati szelet sokfelé élénk, helyenként erős széllökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -10 fok között alakul, de északkeleten néhol ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és -6 fok között várható.

Hétfőn kezdetben változóan felhős lesz az ég, majd a Dunántúlon megvastagszik a felhőzet. A déli óráktól ott havazás, hószállingózás is lehet. Az északnyugati, nyugati szél néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -15 fok között várható, de északkeleten néhol esetleg hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -6 fok között alakul.

Kedden a Dunántúlon is szakadozik a felhőzet, napközben változóan felhős lesz az ég. Néhol havazás, havas eső kialakulhat. A déli szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -10 fok között valószínű, de északkeleten néhol esetleg hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +3 fok között várható - írják a meteorológusok.

HOZZÁSZÓLÁSOK