Még nincs vége a velencei rémálomnak - Megszólalt az OMSZ

Rövid szusszanás után újabb hullámokban éri el csapadék Dél- és Közép-Európát, amelynek nem örülhetnek sem a áradással sújtott velenceiek, sem az Alpok térségében élők.
Szász Péter, 2019. november 14. csütörtök, 10:32
Fotó: Reuters

Két idős ember életét vesztette az olaszországi Velence városában, amelyet szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Faceboon azt írja, hogy egy mediterrán ciklon okozott sokfelé kiadós esőket, az Alpokban nem egy helyen kifehéredett a táj, egyes mérőállomásokon már az 1 métert is meghaladja a hóréteg.

Mostanra kissé megnyugodott az időjárás, de ez csak átmeneti. Péntektől ismét egyre inkább ciklonális hatások érvényesülnek, több hullámban érkezhet újabb adag csapadék. Az ECMWF modell előrejelzése alapján a hét legvégéig további jelentős csapadékösszeg jöhet össze. Az Alpok térségében a halmazállapot lehet a nagy kérdés. Még a nagyjából 1500 méteres magasságban is többnyire 0 fok felett alakul a hőmérséklet, így a térség nagyobb részén jellemzőbb lehet az eső (nagy területen újabb 50-100 mm), de minél magasabbra megyünk, annál nagyobb eséllyel számíthatunk hóra.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK