A légmozgás többnyire mérsékelt marad, átmeneti szélerősödés csak zápor, zivatar környezetében lehet - adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 14 és 20 fok között valószínű, a völgyekben kissé hűvösebb, a nagyvárosokban és a vízpartokon enyhébb lehet az éjszaka.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 30 és 35 fok között alakul.

Ez a helyzet Európában

A jelentősebb időjárás-változások továbbra is Európa északi harmadára korlátozódnak. A nyugatról keletre mozgó frontrendszerek hatására a Brit-szigetek északi részén, a Skandináv-félszigeten, a balti államokban többször megnövekszik a felhőzet, és a frontok vonulását eső, zápor is kíséri. Ezek a területek jelenleg a kontinens leghűvösebb vidékei; a hőmérséklet csúcsértéke csupán 12 és 20 fok között alakul, csupán a balti államokban enyhébb egy-két fokkal az idő.

A szárazföld jelentős részén azonban továbbra is meleg van, sokfelé zavartalanul süt a nap. A délutáni, kora esti órákban csupán kisebb körzetekben, főként a hegyek területén alakul ki frissítő zápor, néhol zivatar.

A legtöbb helyen 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, a legmelegebbet a spanyolországi Córdobában mérik, ahol 39 fokot mutatnak a hőmérők, de a Balkán-félszigeten is többfelé meghaladja a 35 fokot a csúcsérték. Kedd estig a Kárpát-medencében is marad a kánikula, zápor, zivatar csak egy-egy helyen fordulhat elő, továbbra is a napsütésé lesz a főszerep.

Fotó forrása: Pixabay.com