A március a mezőgazdaság szempontjából nem hozott ideális időjárást. A hónap elején még enyhe és csapadékos volt az idő, főleg a délkeleti országrészben esett sok eső, arrafelé belvíz is kialakult. A hónap első dekádjának végére átalakult a kontinens fölötti légáramlás rendszere, anticiklonok határozták meg hazánk időjárását. Ezek a légköri képződmények mind a mai napig sokszor sodornak térségünkben kifejezetten hideg, száraz légtömegeket észak, északkelet felől.

A kezdeti enyhe idő miatt hamar megindult a vegetáció, a korai gyümölcsök virágozni kezdtek, majd jöttek a komoly éjszakai fagyok. 8-a óta alig esett az országban, a havi csapadékösszeg csak az első napoknak köszönhetően nem alacsonyabb sokkal a sokéves átlagnál, de főleg nyugaton így is nagy a hiány - írják a meteorológusok.

Az előttünk álló napokban csak nagyon lassan melegszik az idő. Péntektől még ebben is lesz egy kis megtorpanás, de a jövő hét közepére délután már elérjük a 20 fokos hőmérsékletet. Gyengülnek az éjszakai fagyok, de teljesen majd csak a jövő héten tűnnek el, reméljük immár végleg ezen a tavaszon.

Jobbára napos, száraz időre van kilátás, említést érdemlő csapadék a következő bő egy hét során, azaz április 10-ig egyáltalán nem várható, így a talaj tovább fog száradni. A mezőgazdasági munkákkal jól lehet majd haladni, de a növények számára és a kukorica vetésének talajelőkészítéséhez nagy szükség lenne az országos esőre. Az északi, északkeleti szél péntektől vasárnapig, majd hétfőn már délkeleti irányból napközben sokfelé megélénkül, többfelé megerősödik, mely tovább erősíti a talaj száradását.