Meglehetősen rossz hírt közölt az OMSZ elnöke

A globális átlaghoz képest kicsit gyorsabb ütemben melegszik Magyarország éghajlata – hívta föl a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.
Szász Péter, 2020. szeptember 29. kedd, 16:55
Fotó: Pixabay

A hétköznapi életben is egyértelműen látszanak a klímaváltozás jelei, amit mindenki megfigyelhet például az extrém szárazságokkal kapcsolatban, de az is feltűnhet, hogy a csapadékjelenségeknek az intenzitása és a frekvenciája mennyire megváltozott: azaz ritkán, de akkor felhőszakadás mennyiségű csapadék esik, amit a termőföld nem képes megfelelően hasznosítani, amiből aztán fölcsuszamlások és egyéb károkozások történhetnek - mondta a szakember.

Radics Kornélia arról is beszélt, hogy manapság olyan pontos előrejelzést tudnak adni hét napra, mint két évtizede háromra. Az időjárás-előrejelzések szuperszámítógépeken készülnek, de olyan matematikai alapjuk van, amelyek nem teszik lehetővé azt, hogy a jövőben valaha is százszázalékos pontossággal meg lehessen mondani, hogy milyen lesz az időjárás.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.09.29 17:34

Az Országos Meteorológiai Szolgálat évszakonként kb egyszer találja el, hogy milyen időjárás lesz, és egy ilyen prognózist kellene elhinnem? :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html