Rendhagyó jelenséget figyeltek meg: extrém téli időjárás elé nézhetünk

Nem kezdett el befagyni az arktikus óceán, amelynek akár jelentős következményei is lehetnek az előttünk álló tél szempontjából - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Szász Péter, 2020. október 27. kedd, 14:32
Fotó: Stocksnap

2020 szeptemberében az eddigi második legkisebb jégkiterjedést mérték az északi sarki óceánon, októberben azonban már rekord alacsony a jégborítottság, a visszafagyás teljesen más ütemben halad, mint korábban - írják a meteorológusok.

A nagytérségi légköri helyzet, a sós víz fokozott beáramlása és a jégmentes vízfelszín fokozott melegedése miatt pozitív visszacsatolási mechanizmusok működhetnek, amelyek segíthetnek késleltetni a visszafagyást. Ha az átlagnál tartósan 15-20 fokkal magasabb marad a sarkkörön túli levegő hőmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást,

ez pedig többnyire extrémebb időjárási kilengésekhez, erőteljesebb hidegbetörésekhez és meleg periódusokhoz vezethet

A folyamat nincs még kellő részletességgel feltérképezve, ezért fontos figyelemmel kísérni, hogyan reagál a légkör a következő hónapokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.10.28 12:21

Fenét lesznek itt meleg betörések, rohadt hideg lesz. Az Alpok és a Pireneusok már most hó alatt van, az Északi hemiszférán már most 300 Gt-val több hó van, mint az 1982-2012 átlag. Túró van itt, nem globális felmelegedés. Buknak a klíma hisztizők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html