Itt a friss jövő heti meteorológiai előrejelzés

A jövő hét elején várhatóan eléri hazánkat egy frontálzóna, amely elég markáns lesz ahhoz, hogy felszakítsa a már napok óta időjárásunkat alakító hideg légpárnát - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Szász Péter, 2019. december 8. vasárnap, 15:00
Fotó: Getty Images

Hétfőn országszerte többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és egyre több helyen kell számítani - időszakos jellegű - esőre. Többfelé megélénkül a déli, délnyugati szél, amely este fokozatosan északnyugatira, északira fordul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +10 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb.

Kedden éjszaka még túlnyomóan borult lesz az ég. Napközben nyugat felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, de a Tiszántúlon egész nap erősen felhős vagy borult maradhat az ég. A nap első felében még többfelé várható eső, az északkeleti határvidék környékén hajnaltájt esetleg ónos eső is. A tartós csapadék megszűnését követően már csak néhol fordulhat elő futó zápor (a hegyekben hózápor). Az északnyugati szél nagy területen megerősödik, elsősorban a Dunántúlon viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között valószínű.

Szerdán általában több órára kisüt a nap, de főként a Tiszántúlon akár egész nap sok lehet a felhő. Csapadék nem valószínű. Hajnalra foltokban átmeneti köd képződhet. A szél lassan déliesre fordul, és már csak helyenként erősödhet meg, elsősorban Sopron környékén. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között valószínű.

Csütörtökön mindenütt beborul az ég, és egyre több helyen várható csapadék: zömmel eső valószínű, de elsősorban az Északi-középhegység területén, valamint esetleg a Nyugat-Dunántúlon havas eső, hó is hullhat. A déli, délkeleti szél nyugatira, északnyugatira fordul, néhol élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között valószínű - írják a meteorológusok.

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult időre lehet számítani, több helyen várható eső, de az Északi-középhegységben havas esőre, hóra is van esély. A délire, délkeletire forduló szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű.

Szombaton többnyire erősen felhős vagy borult időre van kilátás többfelé esővel, de az Északi-középhegységben akár havas eső, hó is lehet. A déli, délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között valószínű.

HOZZÁSZÓLÁSOK