OMSZ: helyet cserél a poláris és a szubtrópusi légtömeg - ez a következménye

Bár néhány nap leforgása alatt két rendkívül erős mérsékelt övi ciklon is elérte kontinensünket, a két légörvény (Ciara és Dennis) viselkedése azonban merőben más volt - írja a Facebookon az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Szász Péter, 2020. február 17. hétfő, 14:21
Fotó: Pixabay

Ciara a múlt hét elején végigvonult Európán nyugat-keleti irányban, és frontrendszere gyorsan áthaladt még a Kárpát-medencén is. Dennis azonban inkább a Brit-szigetek felett tombolt az elmúlt napokban, középpontja pedig mostanra több kisebb örvényre bomlott szét Izland és Skandinávia felett. Frontrendszere még csak most sodródik a Közép-Európa irányába, várhatóan keddre virradó éjjel érkezik hozzánk, már-már a végletekig legyengült formában.

Bár maga a frontrendszer gyenge, mégis több ezer kilométer hosszan, szinte vasfüggönyként választ el egymástól két igen eltérő fizikai állapotú légtömeget: a sarkvidékit és a szubtrópusit - írják a meteorológusok.

Hazánkban kedden cserél helyet a két légtömeg, amit a front elválaszt, és több napon keresztül sarkvidéki eredetű levegő érkezik hozzánk. Mivel azonban hosszú utat tesz meg óceánfelszín felett, és (észak)nyugatról áramlik térségünkbe, fagyos fordulatról szó sincs. Mindössze a rekordostromló enyheség helyett hűvösebb napok következnek.

Egy hét múlva körülbelül ugyanez a forgatókönyv látszik megvalósulni a mostani előrejelzések szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK