OMSZ: Újabb hidegörvény közelít

Lokális záporok, zivatarok jellemzik következő napjainkat, délutánjainkat is. Ennek oka a légkör magasabb szintjein keresendő, hiszen a tőlünk keletebbre lévő hidegörvény ugyan kezd leépülni, de északnyugat felől jön egy másik - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Szász Péter, 2020. május 27. szerda, 18:16
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Erőteljes gomolyfelhő-képződés várható több-kevesebb napsütéssel, és a késő délelőtti óráktól a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéit kivéve több helyen alakul ki zápor, zivatar. Csütörtökre virradó éjszaka a záporok és zivatarok lassanként megszűnnek.

Csütörtökön is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de némileg kevesebb helyen valószínű konvektív csapadék és villámlás. A zivatarokat aprószemű jég és viharos szél kísérheti. A gyakran élénk északi, északnyugati szél napközben többfelé megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet zömében 7 és 12 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken 3, 7 fok is lehetséges. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 17 és 23 fok között valószínű - írják a meteorológusok.

Pénteken a (döntően) néhány órás napsütés mellett gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és több helyen számíthatunk záporra, zivatarra. Az északi szél megélénkül, többször meg is erősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul.

HOZZÁSZÓLÁSOK