Időjárás: ónos eső, havazás, szélviharok jönnek hétfőig

Fokozatosan magassági teknő mélyül ki a Kárpát-medence felett, vasárnap éjszaka pedig markáns hidegfront érkezik, amelynek köszönhetően a jövő hét első napjaiban nagy területen viharossá fokozódik az északnyugati szél. Addig azonban még több hullámban kell vegyes halmazállapotú csapadékra számítani - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat szombati prognózisában.
Szabó Dániel, 2019. január 12. szombat, 14:29
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Szombat este általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. Az északkeleti, keleti megyékben döntően hóra (kis valószínűséggel esetleg ónos szitálásra), másutt általában esőre, havas esőre kell számítani. Emellett a Dunántúlon és az Alföld délnyugati részein helyenként ónos eső is lehet. A nyugati, délnyugati szél élénk lesz, időnként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +2 fok között valószínű, keleten az alacsonyabb értékekkel, de a keleti határ mentén az éjszaka első felében kissé hidegebb is lehet. Reggelre néhány fokot emelkedik a hőmérséklet, akkor már északnyugaton +3, a keleti határokhoz közel -2 körüli hőmérsékletek várhatók.

Vasárnap napközben nagy területen hosszabb időre is jelentősen csökkenhet a felhőzet, de délutántól északnyugat felől ismét beborul az ég. Délelőtt délen és keleten mindenütt megszűnik a csapadék, majd hosszabb szünetet követően késő délutántól, estétől északnyugat felől egyre több helyen elered az eső. Késő este, éjfél körül északkeleten azonban már havas esőre, hóra is számítani kell. Napközben a nyugati szél még csak kevés helyen erősödik meg, estétől azonban a délnyugati szelet már többfelé kísérik erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet az északkeleti határvidéken  1 fok körül alakul, de délnyugaton akár 9 fok is lehet. Vasárnapra Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére ónos eső miatt adtak ki időjárási vészjelzést.

Hétfőn felszakadozik, csökken a felhőzet, és reggeltől már felhőátvonulások várhatók. Reggelig többfelé számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra (északkelet felé növekszik a hó, havas eső esélye, másutt jellemzően eső valószínű), napközben már csak helyenként lehet zápor, hózápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, nagy területen viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul, délnyugaton a magasabb értékekkel - figyelmeztet az OMSZ.

Hétfőn Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az ország egész területére első fokú vészjelzés lehet érvényes az erős széllökések miatt, 70 kilométer/órás lökésekre számíthatunk.

Az elkövetkező napokban kettős fronthatás miatt az arra érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, ingadozhat a vérnyomás, növekedhet a reakció idő.

 


 

HOZZÁSZÓLÁSOK