Időjárás: ez csak rosszabb lesz - kiadták az újabb figyelmeztetést

Az ország nyugati részén már hétfő este óta esik a hó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken változó intenzitású havazás, havas eső várható.
Dzindzisz Sztefan, 2018. február 20. kedd, 07:57
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Ilyen időjárásnál a közlekedésben csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni. Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról - írja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága, amely szerint csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival érdemes útra kelni.

Az OKF szerint ilyenkor érdemes az autóba  szokásosnál több üzemanyagot tankolni és feltöltött mobiltelefont magunkkal vinni. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet egy plusz kabát az autóban. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre - olvasható a közleményben. (Itt az új, hatnapos időjárási előrejelzés!)

Az országban csaknem kétezer tűzoltó áll készenlétben mintegy ötszáz technikai eszközzel. Amennyiben az időjárási helyzet azt indokolja, a katasztrófavédelem az érintett megyékben operatív törzset hoz létre és megnöveli a bevethető emberek létszámát - ígérik.

Azt is kérik, hogy aki bajbajutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

Fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK