Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szombaton napközben csak kevés helyen (nagyobb eséllyel az Alföld keleti részein és a Nyugat-Dunántúlon) alakulhat ki gyengébb zivatar, késő délutántól, estétől viszont nyugat felől zivatarrendszer érheti el az országot. A zivatarrendszer éjfélig kb. a Tisza vonaláig juthat, nyomában viharos vagy károkozó szélrohamokra (60-90 kilométer/órás, néhol ennél is erősebb lökésekkel). Sok helyen nagyobb méretű jégre (ami akár 2-3 centi átmérőjű is lehet) és felhőszakadásra is számítani kell.

Emiatt az OMSZ a honlapján azt közölte, hogy a heves zivatarok miatt első fokú riasztást adtak ki Pest, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok megyékre. Míg másodfokút Baranya, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Veszprém megyékre.

A Balatonon és a Velencei-tónál mérsékelt (10-25 kilométer/órás), keleties légmozgás lesz a jellemző. Záporok környezetében átmenetileg megerősödhet (35-55 kilométer/órás) a szél, zivatarral viharos (60-80 kilométer/órás) széllökések is kialakulhatnak. Heves zivatar esetén 90 kilométer/órássebességet elérő szélroham sem zárható ki. Erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütésre van kilátás. Reggel néhol zápor, délelőttől helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. A kora esti órákban nyugat, délnyugat felől zivatarok érhetik el a térséget, néhol felhőszakadás, jég kíséretében. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 30 fok körül alakul. Késő este 19, 20 fok valószínű - írja a Met.hu.

Vasárnap összességében sokfelé, nagyobb számban a nap második felében fordulhatnak elő intenzív záporok, zivatarok, amelyekhez ekkor már elsősorban felhőszakadás társulhat.

Vasárnap napközben az ország déli és keleti felére adtak ki figyelmeztető előrejelzést. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyékre adtak ki felhőszakadás és heves esőzés miatt első fokú riasztást. Késő délután Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megyékben is lehetnek zivatarok.

Orvosmeteorológiai szempontból fronthatással nem kell számolni, de a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, sőt, akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.