Időjárási meglepetés jöhet decemberben - itt az előrejelzés

Ha hihetünk az Accuweather.com előrejelzésének, akkor a téli időjárásban "váltógazdálkodás" érvényesül: miközben 2015/2016 tele a megszokottnál melegebb és csapadékosabb volt, addig 2016/2017-es tél az elmúlt évekhez képest szokatlanul hideg időt hozott. Az előttünk álló hideg évszak viszont ismét enyhének ígérkezik.
K. Kiss Gergely, 2017. október 28. szombat, 17:15
Fotó: Napi.hu

A nemzetközi időjárási portál Budapestre vonatkozó előrejelzése alapján decembertől nem kell tartanunk a tavalyihoz hasonló dermesztően hideg, "szibériai" téltől.

A prognózis szerint a szokásosnál enyhébb idő várható: a hőmérséklet napi középértéke december minden egyes napján a historikus átlag felett lesz. Nagy ingadozások sem várhatóak: a hónap elején jellemzően 3-4, míg a hónap második felében 2-3 Celsius-fok körül alakulhat a nappali hőmérséklet. Eközben túl alacsony éjszakai minimumoktól sem kell tartani: egyedül december 2-3-ára jeleznek előre mínusz 4 fok körüli hőmérsékletet, a hónap többi napján rendszerint már csak mínusz 2-3 fok lesz az éjjeli középérték.

Az enyhébb idő mellett a viszonylag sok csapadék is jellemzője lesz az év utolsó hónapjának: több napra is jósolnak elszórtan havazást - általában az éjszaka folyamán -, emellett jellemző lesz az ónos eső is decemberben. Jegesedés ugyanakkor csak elvétve jelenhet meg.

A december 24-ére vonatkozó jóslat alapján havazás is előfordulhat, karácsony napjaira azonban már esőzést várnak. Szenteste napján, nappal 3, éjszaka mínusz 2 fok körül alakulhat a hőmérséklet középértéke, míg karácsony első és második napján egyaránt 2 fokos nappali, illetve mínusz 3 fokos éjszakai hőmérsékletet jeleznek előre.

Szilveszter napjára esőt, ónos esőt prognosztizálnak, miközben a hőmérséklet 2 illetve mínusz 3 fok között mozoghat.

Mivel a időjárásról nagyon nehéz akárcsak egy héttel előre pontos prognózist adni, az Accuweather.com adatai becslésnek tekinthetőek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.10.29 07:53

Aha, 1 hónap múlva 2 fok lesz és esni fog 1-2 napig :D
Na nézzük: tegnap mára viharos szelet ígértek és épp nem fúj...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html