Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén már áprilisban beköszöntött a nyár, viszont ezidáig egyetlen hőségriadót sem rendeltek el. A nyár eddigi legmelegebb napján, június 12-én sem érte el sehol a csúcshőmérséklet a 35 fokot - írja az Időkép.

A hőség elmaradását az Európa időjárását irányító nagytérségi folyamatokban kell keresni: a kontinens északi-északnyugati részén gyakorlatilag hetek óta egy magasnyomású légköri képződmény, azaz anticiklon helyezkedik el, mely újra és újra képes megerősödni, középpontja többnyire a skandináv államok fölött található.

Ezért is van szokatlanul meleg, aszályos nyár arrafelé, néhány napja a sarkkörön túl is 30 fok fölé kúszott a hőmérséklet.

Az északi féltekén az anticiklonok középpontja körül az óramutató járásával megegyezően áramlik a levegő, így hazánkba a tőlünk északra található magasnyomás peremén már jó ideje észak-északkelet, időnként északnyugat felől érkezik az évszaknak megfelelő hőmérsékletű, gyakran nedvesebb, labilisabb levegő. Ennek köszönhetőek a szinte mindennaposan előforduló záporok, zivatarok is az ország különböző tájain.

A forróságot az áramlás délire-délnyugatira történő fordulása hozhatná meg hazánkba, erre jelentősebb esély azonban egyelőre nem mutatkozik.

A kép forrása: Shutterstock.