Koronavírus: emiatt kihívás a 65 év felettieket meggyőzni az otthon maradásról

Az eleve kapcsolathiányos magyar társadalomban főleg az egyedül élő idősek különösen sok olyan kapcsolattal rendelkeznek, amelyek fenntartása a járvány okozta körülmények között egész egyszerűen ellehetetlenül. A járvány szempontjából különösen veszélyeztetett, 65 évesnél idősebb korosztálynál az elszigetelődés veszélye európai összehasonlításban is igen magas - értékelnek a MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, Szociológiai Intézetének kutatói.
K. Kiss Gergely, 2020. április 16. csütörtök, 19:29
Fotó: Getty Images

Az intézet reprezentatív országos mintán, úgynevezett kapcsolati napló módszeren alapuló kutatást készített - amelyben a válaszadóknak két egymást követő napon rögzíteniük kell egy naplóban az összes olyan ember nevét, akikkel az adott napon a puszta köszönésen kívül személyesen, telefonon, vagy interneten keresztül nem munkaügyben beszélt. Ha valakivel többször vagy több módon beszéltek az adott napon, azt is mindannyiszor feltüntették - értékelnek a qubit.hu-n megjelent írásukban Albert Fruzsina, Dávid Beáta és Huszti Éva szociológusok.

Az öt évvel ezelőtti kutatás során 356, 18 évnél idősebb személytől gyűjtöttek adatokat, akik két nap alatt összesen közel 2000 olyan embert jegyeztek fel naplójukban, akivel kapcsolatba léptek. Azaz a megkérdezett felnőtt válaszadók naponta átlagosan 2,8 személlyel álltak kapcsolatban, de mivel egy emberrel többször, illetve többféle módon is érintkezhetünk egy nap folyamán, ez egy napra lebontva átlagosan 5,5 kapcsolatfelvételt jelentett.

A 60 éves és idősebb korosztály tagjai naponta az átlaghoz képest kevesebb, 2,5 személyt jegyeztek fel, és kevesebb, 4,5 kapcsolatfelvételt említettek. Az adatfelvétel világosan megmutatta, hogy a bejegyzések háromnegyede személyes, hús-vér találkozás volt. A 60 év felettieknél ez az arány még magasabb, és az életkorral emelkedő tendenciát mutat, a négyötödöt is meghaladja. Ez azt jelenti, hogy normál körülmények között az idősek kapcsolattartása majdnem kizárólag személyes formában történik.

Hol találkoznak másokkal az idősek?

A személyes kontaktusok helyszíne a 60 évesnél idősebb válaszadók esetén túlnyomó részben a saját lakásuk (a 60-69 évesek esetében 62 százalék, 70 év felett 66 százalék). Az üzletekben, szolgáltató egységben létrejött kontaktusok (7 százalék), illetve az említett személy lakásán lefolytatott beszélgetések aránya is (10 százalék) az idősebbek körében volt a legmagasabb.

Nagyon nem mindegy, hogy egy idős ember egyedül vagy másokkal él-e egy háztartásban. Akik egyedül élnek, eleve kevesebb napi kapcsolatfelvételt említenek (3,2 az 5,2-vel szemben) illetve személyes kontaktusaik aránya is alacsonyabb.

A két idős korosztályban az egyedül élők körében alacsonyabb a saját lakásban történő kapcsolatfelvételek aránya, ugyanakkor magas az üzletekben, a közterületen és a nyilvános helyen létrejövő kontaktusoké. 2015-ben a 70 évnél idősebb egyedül élők személyes kontaktusainak mintegy negyede (!) közterületen, nyilvános helyen zajlott, ráadásul a 60 év feletti egyedül élők által két nap alatt említett összes személy csaknem fele (45 százaléka) a szolgáltató szektorhoz kapcsolódik (a nem egyedül élőknél ez az arány "csak" 25 százalék). Esetükben ezeknek a kapcsolódási lehetőségeknek az elvesztése, beszűkülése különösen nagy veszteség kapcsolati szempontból, nem véletlenül ragaszkodnak hozzájuk annyira még a jelenlegi járványügyi korlátozások alatt is - állapítják meg a kutatók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2020.04.19 23:26

@jakob big nose: ** használd a netet művelődésre is**. lehet, hogy használod, de úgy tűnik, mindig rossz oldalakra tévedsz. Nem leszel műveltebb, csak egyre bunkóbb. De lehet, hogy neked így jó. Ezen nem lehet változtatni, segíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.04.19 23:19

@jakob big nose: Ja, hogy te egy magánvizsgálaton fizettél ki 40 rongyot a semmire, mert ott nem kezelnek, vagy ha igen, akkor egy csípő protkó is másfél millánál kezdődik? De, ha a negyven rongyoddal hivatalos sort előztél, akkor te korrumpáltál valakit. És, mocskos illibsikém, nézz már utána a korrupció jelentésének. de segíthetek is: **A korrupció olyan törvénybe vagy közerkölcsbe ütköző cselekedet, amely során valaki pénzért vagy más juttatásért vagy juttatásra való kilátásért cserébe jogosulatlan előnyhöz juttat másokat.**. Én a műtét után nem kaptam semmilyen jogosulatlan előnyt. Ha én a takarítónőnek plusz pénzt adok, mert elégedett vagyok vele, az nem korrupció. Ha egy orvosnak adok utólag, az sem az, és magánügye, hogy feltünteti-e az adóbevallásában. És te vagy a tisztességes, jószándékú, derék illibsi ezzel a szöveggel: **hűltél volna ki a műtőasztalon**. Büszke vagy magadra? Orbán is biztosan büszke rád, ilyen a stabil szavazógárdája agyilag, és ez neki jó. Ilyen kell sok, és hát van is.
Tudom, egy ilyen lénynek nem kéne komolyan válaszolni, de most igy esett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.04.18 12:35

@jakob big nose:
Te már két faxx vagy mint egy két fejű borjú Koronat_Orsosra_Mozgalom_2,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jakob big nose, 2020.04.18 11:32

@znojmo:

mi van csicska, frusztrált vagy, hogy a falu a szájára vett, hogy 37 évesen még mindig nyáddal egy ágyban alszol?

használd a netet művelődésre is, te túlzottan liberális balfék. :D mennyé fricivel, s vegyetek még olcsó benzint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.04.18 10:50

@jakob big nose:
Szopod a saját f****t "Cefre"?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html